"Det är skitkul med långkok"
Rickard Eliasson är kocken som älskar att laga husmanskost. Och gärna med en liten tvist, han nämner influenser från Italien och Frankrike som exempel.
Men dagens lunch har han inte kunnat svänga till så mycket.
- Ärtsoppa är ärtsoppa, det ska vara mejram och timjan, konstaterar han. Rickard är ny på jobbet sedan Anderslövs gästis öppnade i ny regi dagarna innan jul. TA tittar in vid halv tolv, strax innan lunchgästerna börjar droppa in.
Rickard är precis klar med matlagningen och medan han slevar upp ärtsoppa i tallrikar, rör i grytor, torkar av arbetsbänkarna och svabbar köksgolvet - allt i ett flygande fläng - berättar han om sig själv. Han kommer från Skövde och har tidigare jobbat på bland annat ett konferenscenter i Stockholms skärgård, "där trivdes jag jäkligt bra" och på en restaurang med amerikansk stil i Stockholm "det var inte min grej".
Nu när han kommit ner till Skåne och Anderslöv blir det husmanskost för hela slanten.
Gästerna på Anderslövs gästis kan förvänta sig mycket av den varan framöver, han beskriver maten som tung och kraftig:
- Ja, gärna långkok som fläsklägg och oxbringa. Det är skitkul att få laga sådan mat!
Rickard tillägger att han gärna försöker förnya husmanskosten litegrann. Fast inte för mycket, då börjar gästerna knorra, säger han. Fisk till exempel är inte populärt, då kommer inte gästerna. Men vissa förändringar vågar han sig ändå på.
Just nu funderar han på hur han ska förändra klassikern kroppkakor:
- Jag funderar på att ha svamp i också, vi får se, ropar han nedifrån köksgolvet där han ligger och skrubbar golvplattorna.