Annons

"Det är skitkul med långkok"

Det är torsdag och ärtsoppa med fläsk och pannkakor står på menyn på Anderslövs gästis. Allt annat vore en omöjlighet, här i husmanskostens högborg.
Trelleborg • Publicerad 2 februari 2009
090122 Anderslöv Gästgivaregård Bild: Tomas Nyberg
090122 Anderslöv Gästgivaregård Bild: Tomas NybergFoto: 
090122 Anderslöv Gästgivaregård Bild: Tomas Nyberg
090122 Anderslöv Gästgivaregård Bild: Tomas NybergFoto: 
Anderslövs gästis har öppnat i ny regi och serverar lunch på temat husmanskost. Kocken Rickard Eliasson kokar och kryddar, Gia Thorius serverar. Carl-Olof, Helena och Markus Lindroth som den här torsdagen är här för att äta ärtsoppa berättar att de genom åren ätit här många gånger. Och sedan stället fick nya ägare vid jul har de redan hunnit äta här ett par gånger, "det smakar jättebra". Rickard Eliasson avslutar dagens matlagning med en rejäl städning. Bild: Tomas Nyberg
Anderslövs gästis har öppnat i ny regi och serverar lunch på temat husmanskost. Kocken Rickard Eliasson kokar och kryddar, Gia Thorius serverar. Carl-Olof, Helena och Markus Lindroth som den här torsdagen är här för att äta ärtsoppa berättar att de genom åren ätit här många gånger. Och sedan stället fick nya ägare vid jul har de redan hunnit äta här ett par gånger, "det smakar jättebra". Rickard Eliasson avslutar dagens matlagning med en rejäl städning. Bild: Tomas NybergFoto: 
090122 Anderslöv Gästgivaregård Bild: Tomas Nyberg
090122 Anderslöv Gästgivaregård Bild: Tomas NybergFoto: 
Från gryta till bord. Ärtsoppan som Rickard Eliasson tillagat är klar och ska ut till gästerna. Gia Thorius serverar. Bild: Tomas Nyberg
Från gryta till bord. Ärtsoppan som Rickard Eliasson tillagat är klar och ska ut till gästerna. Gia Thorius serverar. Bild: Tomas NybergFoto: 
090122 Anderslöv Gästgivaregård Bild: Tomas Nyberg
090122 Anderslöv Gästgivaregård Bild: Tomas NybergFoto: 

Rickard Eliasson är kocken som älskar att laga husmanskost. Och gärna med en liten tvist, han nämner influenser från Italien och Frankrike som exempel.

Men dagens lunch har han inte kunnat svänga till så mycket.

Annons

- Ärtsoppa är ärtsoppa, det ska vara mejram och timjan, konstaterar han. Rickard är ny på jobbet sedan Anderslövs gästis öppnade i ny regi dagarna innan jul. TA tittar in vid halv tolv, strax innan lunchgästerna börjar droppa in.

Rickard är precis klar med matlagningen och medan han slevar upp ärtsoppa i tallrikar, rör i grytor, torkar av arbetsbänkarna och svabbar köksgolvet - allt i ett flygande fläng - berättar han om sig själv. Han kommer från Skövde och har tidigare jobbat på bland annat ett konferenscenter i Stockholms skärgård, "där trivdes jag jäkligt bra" och på en restaurang med amerikansk stil i Stockholm "det var inte min grej".

Nu när han kommit ner till Skåne och Anderslöv blir det husmanskost för hela slanten.

Gästerna på Anderslövs gästis kan förvänta sig mycket av den varan framöver, han beskriver maten som tung och kraftig:

- Ja, gärna långkok som fläsklägg och oxbringa. Det är skitkul att få laga sådan mat!

Rickard tillägger att han gärna försöker förnya husmanskosten litegrann. Fast inte för mycket, då börjar gästerna knorra, säger han. Fisk till exempel är inte populärt, då kommer inte gästerna. Men vissa förändringar vågar han sig ändå på.

Just nu funderar han på hur han ska förändra klassikern kroppkakor:

- Jag funderar på att ha svamp i också, vi får se, ropar han nedifrån köksgolvet där han ligger och skrubbar golvplattorna.

Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons