"Det är känslan som är viktigast"

Porträtt av kvinnor och hundar. Självporträtt, extrema närbilder, personal på olika arbetsplatser fångade i sin miljö. Och detaljer från olika platser i Trelleborg. När fem Trelleborgsfotografer möts i en stor utställning i Parken är uttrycken många och skiftande.
Trelleborg • Publicerad 1 december 2007
Lisa Licke, Therése Andersson, Bertil Holmberg, Tom Wall och Ramona Bach ställer ut tillsammans under hela december i Parken. BILD: TOMAS NYBERG
Lisa Licke, Therése Andersson, Bertil Holmberg, Tom Wall och Ramona Bach ställer ut tillsammans under hela december i Parken. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Den gemensamma nämnaren har varit att alla bilderna är nytagna i år och har någon anknytning till Trelleborg, eftersom utställningen arrangeras inom ramen för 750-årsjubileet.

– Jag ville göra en fotoutställning här i Trelleborg och tyckte det var roligt om äldre fotografer kunde möta yngre, säger initiativtagaren och fotografen Bertil Holmberg som haft fotostudio i stan sedan 70-talet.

Han tycker egentligen inte att ålder ska spela någon roll i sammanhanget men kan ändå inte låta bli att imponeras.

– Det är väldigt tekniskt skickliga för att vara så unga.

Tom Wall, som frilansar som fotograf medan han studerar i Lund, tycker trots allt inte att tekniken är det viktigaste.

– Det är framför allt känslan som räknas. Titta till exempel på stora kända fotografer som Robert Capa. hans bilder kunde vara lite suddiga, men vilken känsla de förmedlade.

Lisa Licke, som inte bara jobbar med foto som konstform, visar en svit självporträtt på utställningen.

Thérese Andersson och Ramona Bach har båda egna fotostudios som de försörjer sig på.

– Jo, det går att leva på här i Trelleborg. Jag jobbar både med företag och privatpersoner, säger Therese Andersson som för tillfället är mammaledig. Lille sonen och maken har hon förevigat på en enorm svart-vit förstoring som finns med på utställningen.

– Jag tycker om porträtt, att försöka fånga ett speciellt ögonblick.

Ramona Bach har fotograferat kvinnor i olika Trelleborgsmiljöer.

– Det är både bekanta och andra som jag bara frågat. jag vill helst inte säga så mycket mer, bilderna får tala för sig själv, säger hon.

Tom Walls små detaljer har följt devisen att man inte behöver åka jorden runt för att hitta någotr intressant att fotografera.

– Flera av bilderna är tagna några meter från mitt hem. Det finns lika mycket där som kan inspirera, tycker han.

Utställningen pågår under hela december.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.