Annons

”Det är farligt att sitta hemma och grunna”

Vid 60 års ålder har Eric Queckfeldt varit arbetslös ett halvår och nu hittat ett nytt jobb. Att ha fritidssysselsättningar, vårda sina kontakter och hela tiden leta efter jobb är hans bästa tips för att klara av en arbetslöshet.
Trelleborg • Publicerad 28 december 2012
Sysslolösheten är den största faran när man inte har ett jobb. Man kan lätt bli försoffad och få dåligt självförtroende. Då gäller det att ha en hobby som håller en igång, menar Eric Queckfeldt.
Sysslolösheten är den största faran när man inte har ett jobb. Man kan lätt bli försoffad och få dåligt självförtroende. Då gäller det att ha en hobby som håller en igång, menar Eric Queckfeldt.Foto: Claes Nyberg

– Utan min hobby hade jag nog blivit knäpp. Man måste ha något att göra, säger Eric Queckfeldt.

I april slutade han sitt förra jobb efter att han och arbetsgivaren var oense om hur företaget skulle skötas. Eric Queckfeldt har varit arbetslös tidigare och vet hur man klarar av det.

Annons

– Det är svårt när man är en människa som gillar att hålla igång. Men jag är aktiv i Falsterbonäsets livräddare. Det har hjälpt mig mycket att ha något vettigt att göra, säger han.

Det svåraste är att hålla sig sysselsatt och optimistisk. Särskilt när man är arbetslös i en lågkonjunktur kan man lätt fastna i oron och hopplösheten, menar han.

– Det är farligt att sitta hemma och grunna. Då kan man fastna i tankar kring att man inte duger och att det aldrig ska fixa sig. Det är väldigt lätt att falla ner i dessa tankar och sedan svårt att ta sig upp. Men jag är ganska positiv av mig. Jag tänkte att det förr eller senare skulle dyka upp ett jobb.

Och det gjorde det. Genom en facebookvän fick han reda på att ett företag inom hans bransch skulle rekrytera. Han ansökte och fick sedan jobbet. I början av januari blir han regionsansvarig för försäljning av vagnar inom lantbruk.

– Det känns väldigt kul att komma igång igen. Jag fick en fråga om min ålder. Men jag sa att ålder är ju bara en siffra. Jag kommer inte sluta jobba vid 65, det är inte så jag är.

Just kontakter är viktiga för att få jobb, tror Eric Queckfeldt. Hans förra jobb fick han också genom någon han kände.

– Jag har jobbat med detta så många år nu att jag har ganska mycket kontakter.

Men många ungdomar är arbetslösa idag. De har inte hunnit skaffa sig kontakter. Hur ska de göra tycker du?

– De får ligga på. Ta med sig sina papper och gå förbi företag för att helt enkelt fråga: Har du jobb till mig? Man får vara beredd att starta på golvet och jobba sig upp. En annan fördel med ungdomar är att de kan flytta på sig. Min styvdotter tog med sig en kompis och reste till Norge. Där fick hon jobb direkt. Man får passa på att flytta runt medan man kan.

Han menar att jobb alltid finns, även i dåliga tider. Men det gäller att vara aktiv i sitt sökande.

– När man väl får ett jobb är det en fördel att börja i en lågkonjunktur, tycker jag. Då får man vara med om hela uppgången sen.

Madeleine Gripsten
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons