”Det är allvarligt för patientsäkerheten”

De föreslagna förändringarna på Trelleborgs lasarett väcker stor oro. Enligt läkare på lasarettet skulle en stängning av akuten nattetid och nedläggning av de intensivvårdsnära platserna kunna göra att man inte längre kan rädda livet på vissa patienter.
Trelleborg • Publicerad 28 februari 2014
Tryggve Karlsson och Bitte Goldman befarar att de planerade förändringarna på Trelleborgs lasarett kan få katastrofala följder för svårt sjuka patienter i sjukhusets upptagningsområde. Hit räknas Trelleborgs, Vellinge, Svedala och till viss del Skurups kommun.
Tryggve Karlsson och Bitte Goldman befarar att de planerade förändringarna på Trelleborgs lasarett kan få katastrofala följder för svårt sjuka patienter i sjukhusets upptagningsområde. Hit räknas Trelleborgs, Vellinge, Svedala och till viss del Skurups kommun.Foto: Foto: Tomas Nyberg
Foto: 

I fredags berättade TA om Bengt Anderberg från Höllviken som kom till akuten i Trelleborg och återupplivades efter ett 17 minuter långt hjärtstillestånd.

– Just den här patienten skulle ha dött om de förändringar de vill genomföra blir verklighet, säger Tryggve Karlsson, överläkare på lasarettet.

En av dem som var med och vårdade Bengt Anderberg var Bitte Goldman, medicinskt ansvarig överläkare på akutmottagningen i Trelleborg. Hon ser många risker med förslaget som ledningen för Skånevård sund lagt fram, både när det gäller att stänga akuten nattetid och att lägga ner de sju intensivvårdsnära IME-platser som finns på lasarettet för svårt sjuka patienter.

– Det är allvarligt för patientsäkerheten att man stänger IME-platserna. Detta rör tusentals patienter som idag vårdas i Trelleborg tack vare att vi har en dygnet runt-öppen akutmottagning och sju IME-platser, säger hon och förklarar att där vårdas bland annat ett stort antal patienter med allvarliga infektioner och som drabbas av andnings- eller cirkulationssvikt.

– Genom intensivnära vård så kan vi hjälpa dem igenom en kritisk period utan att de behöver åka i väg till ett annat sjukhus eller att de blir så dåliga att de behöver riktig intensivvård, säger hon.

Även Tryggve Karlsson tycker att det allvarligaste med förslaget är just stängningen av IME-platserna. Han arbetar bland annat med strokepatienter, en kategori som han menar inte kommer att kunnas tas om hand i det akuta skedet. Vid trombolysbehandling av strokepatienter är tiden en avgörande faktor.

– Vi tar emot 300 stroke- eller tiapatienter per år och inga av dem kommer vi att kunna lägga in här utan IME-platserna. Sedan har vi över 300 hjärtpatienter som vi inte heller kommer kunna ta hand om. Utöver det kommer årligen 300-400 patienter i andra kategorier som svårt lungsjuka, blodförgiftningar, allvarliga diabeteskomplikationer och förgiftningar som kräver mer vård. Det innebär att man måste köra minst 1 000 patienter per år med ambulans direkt till ett annat sjukhus, säger han.

Bitte Goldman har svårt att se någon vinst med förändringarna. Hon har själv kontaktat ansvariga på SUS i Malmö och fått signaler om att de inte har kapacitet att ta emot tusentals patienter som i dag kan vårdas i Trelleborg tack vare de sju IME-platserna.

– Vi har redan nu svårt att skicka våra patienter till Malmö. Och om de åker till Malmö eller något annat sjukhus under natten så kommer vi ändå att få hit dem dagen efter. Och erfarenheten säger att när patienten flyttas så blir det ett bortkastat första dygn och man förlänger vårdtiden. Då blir det i stället en ökad kostnad, säger hon.

Både Bitte Goldman och Tryggve Karlsson menar att förändringarna av Trelleborgs lasarett från ett sjukhus med akutvård till ett rent närsjukhus skulle göra det till en mindre attraktiv arbetsplats för läkare.

– Detta kan vi inte leva med, alla kompetenta doktorer kommer att dra direkt, säger Tryggve Karlsson.

Lina Campbell
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.