Annons

Deras uppdrag: Minska kriminalitet och missbruk bland unga trelleborgare

Fler socialrådgivare och med en starkare koppling till BVC, skola och familjecentralerna. Som fältar, samarbetar med föreningslivet och erbjuder fler föräldrautbildningar och stödgrupper för barn.
Med målet att minska antalet orosanmälningar och få ner kriminaliteten och missbruket bland unga har en helt ny enhet skapats på socialförvaltningen.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Trelleborg • Publicerad 12 februari 2023 • Uppdaterad 15 februari 2023
Kerstin Melia, Emma Edvardsson, Christel Hedenskog och Gustav Olsson är socialrådgivare på enheten förebyggande barn och unga.
Kerstin Melia, Emma Edvardsson, Christel Hedenskog och Gustav Olsson är socialrådgivare på enheten förebyggande barn och unga.Foto: Tomas Nyberg

Sedan i september är nya enheten förebyggande barn och unga fulltalig. Under Li Djurfeldts ledning ska totalt 15 socialrådgivare ta sig an uppdraget de fått av politikerna – att nå fler med sina gruppverksamheter för barn och föräldrar samt öka föräldrastödet. På sikt ska det leda till färre orosanmälningar och en minskning av kriminalitet och missbruk bland unga.

– Politikerna ville satsa på det förebyggande arbetet. Därför har den här nya enheten skapats och ytterligare åtta socialrådgivare anställts. Några är helt nya, andra har arbetat i kommunen tidigare, berättar socialrådgivaren Emma Edvardsson.

Annons

– Huret jobbar vi fram, förklarar Christel Hedenskog en av socialrådgivarna på enheten och som jobbat länge i kommunen.

Emma Edvardsson.
Emma Edvardsson.Foto: Tomas Nyberg
”Politikerna ville satsa på det förebyggande arbetet. Därför har den här nya enheten skapats och ytterligare åtta socialrådgivare anställts.”
Emma Edvardsson

Verksamheten vilar på flera ben och verktygslådan är stor. Samtalsmottagningen Lotsen har numera möjlighet att ta emot fler besök. Familjecentralerna, Bryggan i Trelleborg och Myllan i Anderslöv har båda en socialrådgivare knuten till sig och Fagerängens BVC-mottagningar samt Mama Mia Livets BVC och barnmorskemottagning finns socialrådgivare på plats fasta timmar varje vecka.

De fyra medarbetarna som TA möter konstaterar att de tagit sig an ett brett uppdrag som kräver ett långsiktigt arbete där resultatet inte kommer att märkas direkt.

– Alla är tillsvidareanställda och det är en treårig satsning. Men detta är en investering som kan ta många år att se effekterna av, säger Emma Edvardsson.

Kerstin Melia, socialrådgivare på Bryggans familjecentral nickar.

– Vi vänder oss även till blivande föräldrar för att vid behov ge stöd i tidigt skede, förtydligar hon.

Kerstin Melia-
Kerstin Melia-Foto: Tomas Nyberg
”Vi vänder oss även till blivande föräldrar för att vid behov ge stöd i tidigt skede.”
Kerstin Melia

En viktig del i arbetet är gruppverksamheter och föräldrautbildningar.

– Några nya grupper för barn eller föräldrar är igång och vi märker att det finns en stor efterfrågan. För att öka föräldrastödet erbjuder vi nu även grupper för tonårsföräldrar, berättar Christel Hedenskog och fortsätter:

– Vi har märkt av en stor efterfrågan på det, men vi har helt enkelt inte haft tiden tidigare.

Christel Hedenskog.
Christel Hedenskog.Foto: Tomas Nyberg
”För att öka föräldrastödet erbjuder vi nu även grupper för tonårsföräldrar.”
Christel Hedenskog

Även Trygghetscirkeln, som vi uppmärksammat här i TA tidigare, som vänder sig till föräldrar till yngre barn, fortsätter och flera ur personalen har utbildats för att kunna hålla i dessa.

Annons

– Och så kommer vi att erbjuda Föräldraskap i Sverige som är ett samhällsorienteringsprogram som omfattar fem träffar och vänder sig till utrikesfödda föräldrar som har barn i åldrarna 0-18 år. Syftet med programmet är att föräldrarna ska få mer information om områden som är viktiga för familjelivet i Sverige, berättar Gustav Olsson som är en av de nyanställda i gruppen.

Gustav Olsson.
Gustav Olsson.Foto: Tomas Nyberg
”Vi kommer att erbjuda Föräldraskap i Sverige som är ett samhällsorienteringsprogram som omfattar fem träffar och vänder sig till utrikesfödda föräldrar som har barn i åldrarna 0-18 år.”
Gustav Olsson

Var och en på enheten har även knutits till ett av kommunens rektorsområden för att kunna ha ett nära samarbete med skolorna och förskolorna.

– Vi får ofta höra ”det kunde man se redan i förskolan”. Då ska vi inte vänta utan sätta in stöd tidigt. Att ha den här kontakten gör det lättare att upptäcka och arbeta förebyggande, förklarar Christel Hedenskog.

Hon betonar att det enheten erbjuder är på servicenivå – allt är frivilligt, biståndslöst och ingenting dokumenteras. Uppdraget är att hitta barn och föräldrar som är i behov av stöd i ett så tidigt skede som möjligt.

I sitt arbete är de öppna för olika samarbeten och Gustav Olsson har därför börjat vända sig mot föreningslivet som möter många barn och unga.

– Bland annat planerar vi för en workshop kring hur man som förening kommunicerar sin oro gentemot föräldrarna, förklarar han och fortsätter:

– Dessutom har vi skapat en liten fältgrupp som kommer att vara ute i Trelleborg under lov eller när det händer något speciellt i stan. Tanken är att knyta kontakter med medborgare och unga och vid behov erbjuda stöd. Då kommer vi att samverka med trygghetsvärdarna och fritidsgårdarna.

Allt arbete utgår ifrån barnen och det som gynnar dem.

– Det finns många föräldrar som inte mår bra. Ofta kan det hjälpa med ett samtal. Att känna att man har någon att prata med, konstaterar Kerstin Melia.

– Och om man mår bättre själv så gör ju barnen också det, inflikar Christel Hedenskog och fortsätter:

Annons

– Det är en stor omställning att bli förälder. Kanske blir det inte som man trodde, kanske får man inte sova. Det kan bli en liten kris och då är det bra att kunna fånga upp det tidigt. Livet innebär många gånger att man går igenom olika slags kriser och då kan man som förälder vända sig till Lotsen för stödsamtal.

Gruppen konstaterar att inte minst sociala medier spär på känslan av krav som redan vilar tungt på föräldrar. Ingen visar upp ett hem i kaos och det ger en falsk bild av verkligheten.

– Det är viktigt att tro på sig själv och sin föräldraförmåga. Där är ABC-utbildningen bra. Det är fyra tillfällen så att alla kan gå och man får enkla råd och tips, säger Kerstin Melia.

Igenkänning genom mötet med andra i samma situation är ett viktigt verktyg för Emma Edvardsson,Gustav Olsson,  Christel Hedenskog och Kerstin Melia, socialrådgivare på enheten förebyggande barn och unga.
Igenkänning genom mötet med andra i samma situation är ett viktigt verktyg för Emma Edvardsson,Gustav Olsson, Christel Hedenskog och Kerstin Melia, socialrådgivare på enheten förebyggande barn och unga.Foto: Tomas Nyberg

Emma Edvardsson nickar.

– Igenkänningen kan ge mycket. Jag ser en stor vinst med våra grupper. Att prata med varandra, säger hon.

– Då kan man testa verktygen hemma, och dela sina upplevelse med andra. Det är ett fint och värdefullt utbyte, instämmer Gustav Olsson.

– Jag skulle säga att det är ännu viktigare än det vi säger. Att föräldrar får ett utbyte med någon som är i samma situation, säger Christel Hedenskog.

En målgrupp som är svår att nå är ungdomarna. Under höstterminen träffats några i konceptet stödgrupp för tonåringar som lever i familjer med känslomässig sjukdom, det vill säga beroendeproblematik, psykisk ohälsa eller våld. Gruppen heter You Too och en ny är planerad till vårterminen.

– Den som är nyfiken är välkommen att höra av sig, hälsar Christel Hedenskog.

En av de största vinsterna med att enheten har så många medarbetare är att man inte har några väntetider. Den som vill ha hjälp kan få det snabbt. Inom sju vardagar får man till exempel en tid på Lotsen.

Annons

– Men allt vi gör bygger på frivillighet. Sedan är det vårt jobb att motivera och stärka, konstaterar Christel Hedenskog.

Fotnot: Den som vill komma i kontakt med Lotsen eller någon annan på enheten kan ringa 0410-733785 och lämna ett meddelande på telefonsvararen så ringer de upp. Man kan även följa verksamheten på sociala medier via det nystartade Instagramkontot @forebyggandetrelleborg

Nilla OlssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons