Annons

Den sista vården stod i fokus

Vilken hjälp kan man erbjudas i livets slutskede? Det var frågan som ställdes i Församlingshemmet när Världshospicedagen uppmärksammades på lördagen.
Trelleborg • Publicerad 12 oktober 2013
Eva Tobiaeson, chef för palliativa avdelningen i Trelleborg, berättade om sin verksamhet på Världshospicedagen.
Eva Tobiaeson, chef för palliativa avdelningen i Trelleborg, berättade om sin verksamhet på Världshospicedagen.Foto: Foto: Tomas Nyberg

Ganska mycket, visade det sig. Förutom själva vården på Lasarettets palliativa enhet så kan man få hjälp av bland annat en arbetsterapeut för sysselsättning, en präst för samtal och en hund för sällskap. Vårdhunden Wilma är en populär medarbetare på palliativa enheten en gång i veckan och hon och var även på plats i Församlingshemmet.

– Hon dämpar mycket ångest. Hon sätter sig i sängarna så att vårdtagarna kan klappa henne. Det blir en mysig stund och vissa somnar när Wilma är hos dem, sa Anna Määttänen, Wilmas matte och själv undersköterska på lasarettet.

Annons

Arbetsterapeuten Ann-Christin Thorell slog ett slag för en "minneslåda" som hon tror att patienter på palliativa enheten kan ha glädje av. En liten låda med personliga saker som man har en särskild relation till.

– Om man känner att man har svårt att prata med sina anhöriga om sin sjukdom så kan man prata kring sakerna i lådan, sa Ann-Christin Thorell.

På plats var också sjukhusprästen Anja Greiff, som stödjer patienter på sjukhuset en gång i veckan. Ofta är det patienter på palliativa enheten som hon kommer i kontakt med.

– Jag stödjer genom samtal. De behöver kanske diskutera olika saker som hänt i livet, sa Anja Greiff.

Gun Wihlborg hade kommit till Församlingshemmet tillsammans med Birgitta Pettersson och Kerstin Simonsson.

– Jag visste en hel del innan, det är intressant med palliativ vård, sa Gun Wihlborg och fick medhåll av Birgitta Pettersson.

– Ja, vi ska ju alla dit.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons