Annons

Den blommiga stången är rest

En stång, blommor och blader i massor, några snören och ett helt gäng glada pensionärer.
Trelleborg • Publicerad 21 juni 2007
Gittan Wannong och Georg Larsson hjälps åt att klä stången.
Gittan Wannong och Georg Larsson hjälps åt att klä stången.Foto: 
Pricken över i:t. Göran Karmestam, till vardags kock på Akka, hjälper pensionärerna att hänga kransarna i stången. Och efter lite dividerande om hur kransarna ska hänga kommer de till slut på plats. Knut Olsson kollar så att det blir rätt. BILD: CLAES NYBERG
Pricken över i:t. Göran Karmestam, till vardags kock på Akka, hjälper pensionärerna att hänga kransarna i stången. Och efter lite dividerande om hur kransarna ska hänga kommer de till slut på plats. Knut Olsson kollar så att det blir rätt. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Det är allt som behövs för att sätta igång årets blommigaste tradition på servicecentret Akka. På torsdagen restes stången av några starka karlar medan damerna band kransar.

Flicköga, klängros, daggkåpa, blåklint och prästkrage prydde midsommarstången.

Annons

- Lite av blommorna har vi plockat själva och så har pensionärerna haft med sig en del. Det är lite lånat, lite stulet och lite köpt, skojar Göran Karmestam, som jobbar som kock på Akka.

Göran hjälpte pensionärerna att klä och resa stången. Gittan Wannong, som tillhör kökspersonalen gav också ett handtag till midsommarfirarna.

- Vilket håll ska kransarna hänga på? frågar Göran Karmestam pensionärerna och får olika svar.

- Jag hänger dem som ni bill, bara ni blir nöjda, säger han med ett skratt.

Stången restes strax efter klockan tio, i god tid innan midsommarfestligheterna började på riktigt. Goodman dixielandband, med Gert Gustafsson och Bo underhöll på eftermiddagen. I morgon blir det dans och sång av barngruppen i Anderslövs folkdansgille.

Midsommarfirandet är något som Akkas boende och besökare ser fram emot varje år.

- Det är gemenskapen och underhållningen som lockar, tycker Georg Larsson.

De kransbindande damerna Agnes Ekvall och Sonja Nilsson är också förtjusta i sommarens stora högtid.

- Det bästa är blommorna och bladen. Och så värme, tycker Sonja Nilsson.

- Och så sillen och panntofflorna, inflikar Agnes Ekvall.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons