Annons

Demonstration utan lokala politiker

De lokala politikerna tycks inte hålla med medborgarna. Varken kommunalrådet Egil Ahl (s) eller Lars Christensson (m) syntes i leden under lördagens demonstrationer.
Trelleborg • Publicerad 29 februari 2004

- Jag undrar var våra landstingspolitiker och var Egil Ahl är. De kunde gott ha varit här och svarat på frågor, sade Pia Max-Hansen, en av demonstranterna. Egil Ahl uppgav att han inte hade tillfälle att närvara vid demonstrationen i lördags och hänvisade i stället till det möte han bjudit in regionstyrelsen till den 12 mars. - Det viktiga är att vi diskuterar det med regionstyrelsen som har inflytande över beslutet. Jag har full respekt för de som är ute på gatorna och visar sina åsikter men jag känner att jag måste ha bättre kunskap. Det är en politisk förhandling som inte kan ske i Stadsparken i Trelleborg, sade Egil Ahl. Någon egen tydlig uppfattning av Skånsk Livskraft och dess konsekvenser för Trelleborgs lasarett sade sig Egil Ahl inte ha. - Den bild som jag har av Skånsk Livskraft är det som Ulf Meijer skrev i sin debattartikel. Nu måste vi ta reda på vad som menas med närsjukvård, säger Egil Ahl. (Ulf Meijer är ansvarig för Skånsk Livskraft och hans debattartikel publicerades i TA i lördags, reds anm.) Det enda parti som var rikt representerade vid lördagens demonstrationer var Kristdemokraterna vars representanter gick med i tåget. Anledningen var att partiet höll sin lokala årsstämma i Trelleborg samma dag och satte upp demonstrationen på schemat för dagen. - Vi tycker att det är en viktigt fråga och eftersom vi ändå var samlade enades vi om att gå med i demonstrationen, sade Åke Svensson, lokal ledare för kd. Kristdemokraten Olof Andersson, tidigare direktör för Trelleborgs lasarett, och ledamot i regionfullmäktige var en av huvudtalarna i Stadsparken. Han har själv varit med i arbetet kring det övergripande förslaget i Skånsk Livskraft. Däremot menar han att den del som gäller Trelleborgs lasarett är en skrivbordsprodukt av tjänstemän och inte gjord för verkligheten. - Jag menar att man kan öka ortopedin men inte i sådan stor omfattning att man äventyrar vardagskirurgin. Den kompletta, stora och tunga kirurgin som fanns en gång är redan utlyft från Trelleborgs lasarett, säger Olof Andersson. Som ledamot i regionrådet kommer han att vara med och rösta om Skånsk Livskraft längre fram i vår. Men än har han inte tagit ställning. - Skånsk livskraft är ett stort paket med mycket positivt. Det är en enda punkt jag vänder mig mot och det är att plocka bort kirurgin från Trelleborg. Men jag tar inte ställning nu till hur jag kommer att rösta. Jag pekar bara på de farhågor som finns. För övrigt vill jag avvakta den politiska processen. Trelleborgs Allehanda försökte under söndagen även att nå kommunstyrelsens vice ordförande Lars Christensson (m) för en kommentar utan att lyckas.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons