Annons

Demenssjuka ska träffas i omgjorda lägenheter

Det ökade behovet av dagverksamhet för personer med demenssjukdom ska få en snabb lösning. Två lägenheter ska göras om och stå klara i början av nästa år.
Trelleborg • Publicerad 18 november 2010

Trelleborgs kommuns tre dagverksamheter för personer med demenssjukdom kan ta emot 22 gäster per dag. I nuläget står 11 personer i kö för plats i dagverksamhet och sju personer har behov av fler dagar.

Dessutom vet socialförvaltningen att fler kommer ansöka inom en snar framtid. För att få bort kön ska två lägenheter anpassas för dagverksamhet.

Annons

– Det blir billigast och bäst. Det är viktigt att det inte blir en instutionsmiljö utan så likt ett hem som möjligt, säger Cathrine Eriksson, biträdande socialchef.

Vård- och omsorgsnämnden ger nu förvaltningen i uppdrag att planera och starta upp de två nya verksamheterna.

– Det ska inte behöva ta lång tid, högst ett par månader, säger Marianne Ohrlander (M), ordförande vård- och omsorgsnämnden.

Genom bland annat social stimulans och avlastning för anhöriga kan dagverksamheten skjuta upp behovet av särskilt boende, vilket gynnar såväl kommunens ekonomi som de som drabbats av en demenssjukdom.

– Social stimulans kan motverka depression, det är oerhört angeläget med bra dagverksamhet, säger Cathrine Eriksson.

INTERNAL INTERNAL
Jennie Larsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons