Annons

Deltidsbrandmän ska vara snabbare på plats

En brandmän i ett specialutrustat fordon som snabbt kan vara på plats och göra en första insats. Det planerar deltidsbrandkåren i Klagstorp att införa efter årsskiftet. Förhoppningen är att arbetssättet ska göra det lättare att rekrytera brandmän.
Trelleborg • Publicerad 6 december 2008
Joakim Persson, tillförordnad platschef på deltidsbrandkåren i Klagstorp, är positiv till det nya arbetssättet. "Det ger oss en möjlighet att få en fungerande verksamhet även när arbetstillfällen försvinner", säger han. Förhoppningen är att arbetssättet också ska leda till att brandkåren är snabbare på olycksplatsen. Bild: Claes Nyberg
Joakim Persson, tillförordnad platschef på deltidsbrandkåren i Klagstorp, är positiv till det nya arbetssättet. "Det ger oss en möjlighet att få en fungerande verksamhet även när arbetstillfällen försvinner", säger han. Förhoppningen är att arbetssättet också ska leda till att brandkåren är snabbare på olycksplatsen. Bild: Claes NybergFoto: 

I nuläget är möjligheten att rekrytera deltidsbrandmän i Klagstorp begränsad. Eftersom brandmännen måste inställa sig på stationen på fem minuter kan de inte befinna sig för långt bort när larmet går.

- Det har blivit färre arbetstillfällen i området, vilket gör det svårare att hitta folk som under dagtid kan komma hit på fem minuter, säger Joakim Persson, tillförordnad platschef på deltidsbrandkåren i Klagstorp.

Annons

Någon gång efter nyår hoppas Joakim Persson ha en ny organisation på plats som innebär att en av fyra personer i vardera tre arbetslag har en utryckningsbil hemma. Bilen ska utrustas med lättare släckningsanordning och viss sjukvårdsutrustning. När larmet går beger sig personen direkt till brand- eller olycksplatsen och slipper åka till stationen.

Den "framskjutna enheten" som ekipaget kallas ska finnas i Smygetrakten. Detta gör att deltidsbrandkåren snabbare kan täcka upp västra delen av sitt område och lättare rekrytera folk därifrån. Med tanke på den korta inställningstiden är det svårt i dag. Joakim Persson räknar med att personen i den framskjutna enheten är först på plats vid de flesta utryckningarna. Brandmannens uppgift blir att kolla av läget och rapportera till den ordinarie enheten som kör från Klagstorp. På så sätt är personalen i den bättre förberedd när den kommer fram.

- Personen kan också göra livsuppehållande insatser, alla som arbetar här har sjukvårdsutbildning, säger Joakim Persson.

Projektet ska genomföras på försök i ett år, och efter ett halvår ska det ske en utvärdering.

- Jag tror det kan bli bra. Det ger oss en möjlighet att få en fungerande verksamhet även när arbetstillfällen försvinner, säger Joakim Persson.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons