Deltagarna vill snabbt lotsas in i systemet

Fyra personer har fått instegsjobb och genomströmningen på sfi har ökat. Och bland deltagarna finns ett behov att tidigt få prata med personer som kan det svenska systemet. Det är några av resultaten från kommunens egen utvärdering av introduktionsverksamheten.
Trelleborg • Publicerad 8 oktober 2010
Foto: 

Svenska för invandrare (sfi) är stommen i introduktionen för de flesta deltagarna i Trelleborgs kommun. Under 40-timmarsveckan kombineras det med praktik, projekt och gruppaktiviteter som fokus på sociala koder, samhälle och arbetsliv.

Arbete och försörjning presenterade förra månaden en utvärdering av introduktionen för politikerna i kommunstyrelsen.

Några av dem som deltar i introduktionen har fått svara på frågor om verksamheten. Framförallt tyckte personerna att det är viktigt att komma igång med en aktivitet så fort man kommit till ett nytt land. Innehållet är inte lika viktigt som att få kontakt med människor och ha dagliga rutiner. Att kunna få ett jobb är också viktigt, tyckte deltagarna. Och det är viktigare att få hjälp med att kontakta arbetsgivare än att kunna skriva en korrekt meritförteckning.

Andra resultat i utvärderingen är:

x) Sedan i februari 2010 har fyra personer gått vidare till instegsjobb. Arbete och försörjning anser att det är ett bra resultat med tanke på att instegsjobben infördes i juli 2007 och enbart gett ett fåtal jobb sedan dess.

x) Antalet studerande på Svenska för invandrare har ökat från 174 till 228 från våren 2009 till samma tid i år. Avbrotten från sfi har också ökat, vilket vuxenutbildningen tror beror på att studenterna går vidare till arbete eller andra insatser.

x) Ideella organisationer och föreningar har engagerats i att introducera nyanlända invandrare. Introduktionen och vuxenutbildningen har pratat med länsstyrelsen om att samhälls- och hälsokommunikatörer kan hjälpa till med integration.

Men alla som från början deltagit i introduktionen har inte haft rätt till introduktionsersättningen. Introduktionen arbetade under första halvåret 2010 med 114 personer. 54 av dem hade varit i Sverige mer än 18 månader och därför varit hänvisade till försörjningsstöd.

Anna Thulin
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.