Annons

Delar av ungdomsgäng överklagar tingsrättsdom

Två av de sex trelleborgsungdomar som dömdes i början av januari för att bland annat ha hotat och försökt att pressa två jämnåriga pojkar på pengar har överklagat tingsrättens dom.
Trelleborg • Publicerad 20 februari 2004

Den ene som överklagat domen är den 17-åring som fick det strängaste straffet; två månaders sluten ungdomsvård. Han dömdes för bland annat övergrepp i rättssak, försök till utpressning och ett rånförsök. Men han anser sig oskyldigt dömd. Den andre som har överklagat är en 16-åring som dömdes för att ha varit delaktig i rånförsöket. Båda vänder sig mot domen eftersom det aldrig uttalades några hotelser vid det som bedömdes som ett rånförsök. Däremot har de båda pojkar som utsattes sagt att de upplevde situationen som så hotfull att de inte vågade göra något motstånd när de fick sina fickor genomsökta efter pengar. Det räckte för att tingsrätten skulle döma både 16-åringen och 17-åringen för rånförsök. 17-åringen hävdar i sitt överklagande att han inte heller vid tidigare tillfällen har hotat de båda pojkarna så som tingsrätten påstår och att han därmed är oskyldig till både övergrepp i rättssak eller till försök till utpressning. Både 16-åringen och 17-åringen vill samtidigt befrias från att betala skadestånd till de båda pojkarna. 17-åringen dömdes att betala sammanlagt 13 000 kronor och 16-åringen 2 500 kronor. Åklagaren menar å andra sidan i sitt överklagande av domen att 17-åringen i stället för att frias borde dömas till ett längre straff. De båda pojkarna yrkar också på ett högre skadestånd än det som tingsrätten dömde ut. Rättegång i hovrätten kommer att hållas på onsdag nästa vecka.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons