Annons

Delade meningar om Vångavallens gräs

I slutet av förra veckan presenterades den första skissen på den nya arenan. Invändningarna är många från de politiker och representanter från föreningslivet som TA talat med. Underlaget lär bli en het potatis framöver.
Trelleborg • Publicerad 28 augusti 2012
Foto: 

Sonny Spurr, ordförande i Trelleborgs föreningsråd.

– Det ser trevligt ut tycker jag. Detta blir ett lyft för Trelleborg och föreningarna här, säger Sonny Spurr.

Annons

Han är dock lite orolig över finansieringen och hoppas att arenabygget inte kommer att beröra det vanliga stödet till kommunens föreningar.

– Jag undrar också över hyrorna på den nya arenan. Det är viktigt att inte bara stora evenemang arrangeras där utan att även mindre föreningar har råd.

Slutligen hoppas han att upphandlingen av detta stora bygge kommer att gå till på bästa sätt.

– Vi har ju sett att Trelleborgs kommun inte är världens bästa på att sköta upphandlingar. Man bör nog lägga lite pengar på att ta in professionell hjälp när det gäller detta, säger han.

Mats Svensson (KD), ordförande i fritidsnämnden.

– Vi i fritidsnämnden har inte fått vara med i arbetet. Det är synd eftersom vi har kontakten med föreningslivet. Det är viktigt att man går igenom detta noga. Till exempel behöver man veta vilken ambition TFF har. Det handlar ju om mycket pengar, säger han.

Mats Svensson tycker att ritningen ser bra ut. Det enda han vänder sig emot är planerna på att anlägga konstgräs. I Trelleborgs Allehanda i lördags sa Ulf Bingsgård att en anledning till detta är att stora evenemang sliter mycket på en gräsmatta.

– Jag tycker inte att evenemangen ska styra val av underlag. Trelleborg kanske ändå inte kommer att få så många stora evenemang. Och man kan göra som i Köpenhamn och lägga golv ovanpå gräset. Min åsikt är att fotboll ska spelas på gräs.

Han ställer sig också frågande till planeringen av parkeringsplatser.

– Istället för att lägga parkeringsplatser på tennisbanorna borde man lägga konstgräs där. Parkeringar kan man anlägga vid vattentornet istället.

Annons

Catherine Persson (S), oppositionsråd.

– Nu har vi ett underlag och det är ju bra. Detta är en otrolig kostnad för kommunen. Vi får hoppas att fler finansiärer är intresserade.

Under hösten kommer hon och övriga ledamöter i kommunstyrelsen ta en rad beslut i ärendet. Bland annat måste man avgöra om arenan ska drivas av kommunen eller av ett kommunalt bolag. Man måste också titta vidare på kostnaderna.

– Sen får vi ju se hur det går i fotbollen. Har vi inget lag i superettan eller allsvenskan behöver vi förmodligen ingen arena av den här omfattningen. Men det ska vi så klart inte hoppas på.

Per Klarberg (SD), oppositionsråd.

– Vångavallen är en gammal, sliten och tradig anläggning. Den behöver en ansiktslyftning. Sen har vi inte tagit ställning till kostnaden.

Per Klarberg tycker att arkitektens förslag ser fint ut.

– Fattas bara annat om det ska kosta 150 miljoner, säger han.

Per Klarberg förordar konstgräs, eftersom man då kan använda Vångavallen året runt. Men han har förstått att det är en känslig fråga för ”nostalgiker” och de som är väldigt fotbollsintresserade.

– Konstgräs eller inte överlåter vi till dem som är mer kunniga i ämnet att besluta om.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Sofia Bergström, Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons