Annons

Delade åsikter om bostadsbristen

Ska bostadsbyggandet ta fart i Trelleborg – då måste kommunen bli bättre på att närma sig invånare som överklagar beslutade projekt. Det menar Marianne Pettersson (S), ledamot i kommunfullmäktige. – Vi kan bli bättre på att föra en dialog, säger hon.
Trelleborg • Publicerad 24 mars 2012
Hyresgästföreningen hade stormöte.
Hyresgästföreningen hade stormöte.Foto: 

Både hon och kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) frågades på lördagsförmiddagen ut av Hyresgästföreningen om Trelleborgs bostadsbrist.

Enligt Hyresgästföreningen har det de senaste tre åren byggts 188 bostäder i Trelleborg. Under samma period har 984 människor flyttat till staden.

Annons

TA har tidigare berättat om en rad bostadsbyggen som antingen hamnat i malpåse eller skjutits upp på grund av att invånare överklagat byggnadsprojekten, till exempel på Sockerbrukstomten och Smedjetomten.

- Vi har en enorm bostadsbrist. Tyvärr byggs det inte. Människor överklagar projekten. Trelleborgshem har många planer på lägenhetsbyggen men de kommer inte igång. Hade det inte varit för alla överklaganden hade vi haft byggkranar i Trelleborg i dag, sa Marianne Pettersson inför ett 20-tal åhörare.

Är kommunen handfallen inför situationen?

- Alla kommuner är handfallna inför detta.

Är det rimligt? Borde inte kommunen kunna lösa problemet?

- Vi kan bli bättre på att föra en dialog med de som överklagar. Sen måste projekten planeras bättre. Man måste vara ute i god tid och informera.

Ulf Bingsgård anser att kommunen i dag gör tillräckligt. Man har många bollar är i luften och flera bygganden kommer så småningom att komma igång.

- I en demokrati har människor rätt att överklaga. De här processerna tar tid. I Trelleborg är vi inte vana vid den här typen av överklagande. Det viktiga är att man har flera projekt igång samtidigt. Det har vi nu. Vi ser över våra egna markområden, som till exempel brandstationen där vi planerar nya bostäder. Sen är det upp till exploatörerna att föra diskussioner med de boende, sa han.

Maria Sällberg
Anders Norrman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons