Del av kustvägen ska stängas – ny sträckning i princip klar

Redan om ett år kan nuvarande infart till kustvägen vid Albäck stängas. En ny väg mellan Skåre och Maglarpsrondellen möjliggör Maglarps strand, och ger säkrare trafik. Men då krävs att de arkeologiska undersökningarna skyndas på.
Trelleborg • Publicerad 8 november 2010

10 miljoner kronor. Så mycket kommer det att kosta kommunen att stänga korsningen mellan väg 511 och E6 samt dra 511:an så att den istället ansluter i Maglarpsrondellen. Totalt kostar projektet 20 miljoner kronor, Trafikverket står för andra halvan.

Förändringen har två syften: säkrare trafik och bättre boendemiljö.

– En anledning till att vi inte har kommit igång med Maglarps strand är just den här biten. Den har hängt i luften, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

Diskussionen om att stänga korsningen vid Albäck har pågått de senaste tio åren. Tanken är att den nya vägen, som dras mellan rondellen och väster om Skåre, ska stå klar när utbyggnaden av E6 avslutas hösten 2011. Men det kräver att förarbetet går fort. Tidigare arkeologiska undersökningar av området har visat att det finns spår av boplatser. Fler undersökningar krävs därför innan bygget kan påbörjas.

”Med anledning av detta anhåller Trelleborgs kommun om att förundersökning för denna boplats påbörjas så snart som möjligt”, skriver tekniska förvaltningens chef Martin Nilsson och projekteringschef Bengt Lander i ett brev till länsstyrelsen. Enligt brevet är det tänkt att vägbygget ska påbörjas i maj nästa år.

För boende längs den del av 511:an som stängs innebär förändringen mindre trafik. Den ostligaste delen kommer att omvandlas till en rejäl cykelväg samt transportväg för boende och besökare till golfklubben.

Den nya vägen blir statlig, medan kommunen tar över ansvaret för delen mellan Skåre och Albäck samt för väg 513 och 514.

INTERNAL INTERNAL
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.