Annons

Decenniets sista måltid snabbt och lätt

Daniel Olsson och Martin Lundberg har jobbat med nyårsmaten i flera dagar. Är du inte lika förberedd? Kockduon tipsar om hur du lätt lyxar till det i sista minuten.
Trelleborg • Publicerad 31 december 2009
Foto: 
Foto: 
Martin Lundberg slänger ihop en förrätt på några minuter. Han och kollegan Daniel Olsson tycker att nyårsmaten ska vara enkel men lyxig.
Martin Lundberg slänger ihop en förrätt på några minuter. Han och kollegan Daniel Olsson tycker att nyårsmaten ska vara enkel men lyxig.Foto: 
Chokladpannacotta görs på halvtid i frysen. Ett par timmar – sen är den stel nog för servering.
Chokladpannacotta görs på halvtid i frysen. Ett par timmar – sen är den stel nog för servering.Foto: 
Foto: 
Parmaskinkan går bra att byta ut mot valfritt kött eller lax i den här salladen.
Parmaskinkan går bra att byta ut mot valfritt kött eller lax i den här salladen.Foto: 

Förrätt: Parmasallad

Grunda med ett par fina salladsblad och toppa med valfria grönsaker, till exempel rödlök, tomat och gurka. Rulla tre-fyra skivor parmaskinka och ställ upp dem mot salladen. Toppa med ytterligare någon grönsak, förslagsvis minimajs, och en kvist bladpersilja. Ringla över vinägrett eller servera med en dressing.

Annons

Parmaskinkan går bra att ersätta med vilket tunt kött som helst, alternativt gravad eller rökt lax.

Vegetariskt alternativ? Gratinerade zucchiniskivor.

Huvudrätt: Oxfilé med potatisgratäng och ugnsrostade grönsaker

Rulla oxfilén i örter och hackad vitlök och helstek den i stekpanna. (Hit kan du förbereda.)

Värm ugnen till 200 grader. Kör färdigt filén i ugnen, stick in en termometer i mitten. När den visar 48 grader är köttet klart. Vik in filén i folie, låt den ligga i 7-10 minuter.

Ugnsrosta under tiden rotfrukter (längt upp i ugnen) och värm potatisgratäng (i mitten av ugnen). Färdig gratäng finns på påse i kyldisken. Krydda den lite extra med örter.

Servera med bearnaisesås. Bra alternativ finns på burk om du inte vill göra den själv.

Vegetariskt alternativ? Filodegsrullar fyllda med grönsaksröra.

Efterrätt: Chokladpannacotta

Beräkna följande mängd person: 1 dl grädde, 20 gram mörk choklad, 1/2 msk socker, 1/2 vaniljstång alternativt 1 tsk vaniljsocker, 1 gelatinblad.

Annons

Blötlägg gelatinet. Värm socker, grädde och vanilj. Hacka chokladen och smält ner i blandningen. Lägg i gelatinet när kokat upp och koka tills det lösts upp. Lägg smeten i en form och låt det stelna. I kyl tar det 3-4 timmar, i frys cirka halva tiden. Skär upp i fina bitar och garnera med färska frukter och bär. Strö gärna lite florsocker över.

Vegetariskt alternativ? Använd agar agar istället för gelatin.

Lucas Dietrichson
Jennie Larsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons