Annons

Debatterad behandling framgångsrik i Trelleborg

ECT har alltid varit en omstridd metod för att bota depressioner. Den är väldigt effektiv, 90 procent blir friska. Men ECT kan också ge bestående minnesluckor. I Trelleborg behandlas patienter så framgångsrikt att kliniker från hela landet kommer på besök för att lära.
Trelleborg • Publicerad 4 augusti 2010
Foto: 

Ordet "elchocker" får nog många att tänka på filmen Gökboet. Föreställningen av ECT som en grym och smärtsam metod för att lugna ner stökiga mentalpatienter är Martin Hultén trött på. Han är chefsöverläkare på psykiatriska kliniken i Trelleborg.

– Inte ens när filmen kom på 1970-talet behandlades patienter så. Hollywood verkar alltid ligga tjugo år efter, säger han.

Annons

Han menar att elchocker aldrig är smärtsamma för patienten eftersom narkos och muskelavslappnande medicin ges innan behandlingen.

– Många som får behandlingen behöver inte läggas in. De kommer hit på morgonen, får sin behandling och går sedan hem, säger Martin Hultén.

Behandling ges tätt under en period på mellan fyra och sex veckor. Då får patienten komma in till kliniken två till tre gånger per vecka.

Varför så ofta?

– För att effekten ska kunna bli mer bestående, säger Martin Hultén.

Han liknar en elchocksbehandling, eller elstimulering som han hellre vill kalla det, som att starta om en dator som låst sig. Vid en depression fylls inte vissa signalämnen i hjärnan på som de ska. Vid en elchock töms signalämnena ut och nya kommer till. Det får hjärnan att fungera som vanligt igen. Men den första behandlingen varar inte så länge. Det kan ta tre behandlingar innan hjärnan börjar lära om.

Detta har visat sig väldigt effektivt. Enligt Martin Hultén blir 90 procent som har den svåraste formen av depression och behandlas med ECT friska, en del kan dock behöva fortsätta med ett glest behandlingsprogram under en längre tid.

Ändå ges endast ECT till de svårast sjuka.

– Vi sparar behandlingen till de som har de svåraste depressionerna. För dem som inte får hjälp av antidepressiv medicin. Det hjälper bäst för dem eftersom deras depression är mer biologisk, säger Martin Hultén.

En annan anledning till att ECT enbart ges i de värsta fallen är att det finns risker med behandlingen.

Annons

– En narkos innebär alltid en risk. Därför är det inte något man bör använda i fall där medicin hjälper, säger han.

Ett annat problem, som det nyligen blivit mycket debatt om, är minnesförlusterna. Försämringen av närminnet håller i sig under hela den period som behandlingarna ges. Som sämst fungerar närminnet direkt efter en behandling.

– Det är därför bra att ha med sig en anhörig. Man kan lätt glömma bort var man lade plånboken och liknande, säger Martin Hultén.

Minnesförlusterna drabbar alltså oftast närminnet. Men i vissa fall kan de också skapa minnesluckor från lång tid tillbaka.

– Detta är viktigt att prata med patienten om innan. Ett visst minne, som en semesterresa till exempel, kan försvinna. Den risken måste man vara beredd på.

Nya forskningsrön har dock visat att minnet förbättras ett halvår efter avslutad behandling. Då är det bättre än innan behandlingen började. Martin Hultén tror inte att ECT i sig ger bättre minne.

– Nej. Depressionen ger försämrat minne. När sedan ECT behandlar depressionen blir minnet bättre.

I Trelleborg behandlas tre till fyra patienter per vecka. Det är en liten klinik, men framgångsrik. Andra kliniker vill lära av Trelleborg.

– Vi har en bra ECT-enhet här. Det kommer läkare från andra kliniker och besöker oss då och då. Vi är pålästa och använder oss alltid av de senaste rönen vilket hjälper oss att ge en så mild behandling som möjligt. Vi är också bra på att förbereda patienterna noga. Att ge mycket information är väldigt viktigt, säger han.

Anna Thulin
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons