Annons

De vill ställa tillbaka klockan

Flytta tillbaka tingsklockan till Trelleborg! kräver Ulf Bingsgård och Åke Ryland i ett gemensamt brev till Domstolsverket.
Trelleborg • Publicerad 18 juni 2007
Tingsklockan i Trelleborg är borta, flyttad till Ystad Bild: Claes Nyberg
Tingsklockan i Trelleborg är borta, flyttad till Ystad Bild: Claes NybergFoto: 

Den gamla tingsklockan på Trelleborgs tingsrätt har flyttats till Ystad och nu kräver kommunalrådet Ulf Bingsgård (m) och Åke Ryland, före detta åklagare och hedersordförande i föreningen Gamla Trelleborg, att klockan lämnas tillbaka till Trelleborg.

"Vi motsätter oss på det bestämdaste att klockan flyttats och emotser att den omgående återbördas till Trelleborg" skriver de båda i sitt brev till Domstolsverket.

Annons

I brevet föreslår de att klockan placeras i Rådhuset i Trelleborg, som fungerade som rådhusrätt från 1867 och ett sekel framåt.

I sitt brev beklagar de båda att tingsrätten flyttats till Ystad och att kommunens protester mot flytten inte fått något gehör. Men att även den gamla tingsklockan flyttas är en symbol som får känslorna att svalla hos många.

Klockan har självsvåldigt flyttats till Ystad, menar Ulf Bingsgård och Åke Ryland i sitt brev.

"Någon anknytning till Ystad har klockan över huvud taget inte, däremot är den starkt förknippad med rättsväsendet i Trelleborg med omnejd sedan snart 250 år" skriver de till Domstolsverket.

Klockan härstammar från den gamla tingsplatsen i Klörup och är gjuten 1745. Till Trelleborg kom den i samband med att tingsrätten flyttade in i sina nya lokaler på 1970-talet.

Lasse Bryggare

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons