De vill rädda tullen i Trelleborg

– Brottsbekämpningen i Trelleborg får inte åderlåtas, menar Gunnar Andrén (fp). Nu tar han och partikollegan Ulf Nilsson upp striden för tullen.
Trelleborg • Publicerad 25 februari 2008
Ulf Nilsson (fp) och Gunnar Andrén (fp) är rädda för de konsekvenser som en nedläggning skulle få. Priset på narkotika kan sjunka om införseln ökar.
Ulf Nilsson (fp) och Gunnar Andrén (fp) är rädda för de konsekvenser som en nedläggning skulle få. Priset på narkotika kan sjunka om införseln ökar.Foto: 

Kampen om tullen i Trelleborgs vara eller inte vara fortsätter. Det har blivit en riksangelägenhet som får politiker att vilja sammarbeta över blockgränserna.

- Jag vill inte göra partipolitik av denna frågan. Det handlar om att säkra Sveriges gränser och vi måste titta på detta över partigränserna, säger Gunnar Andrén. Han och partikollegan Ulf Nilsson, som representerar Trelleborgs del av Skåne i riksdagen, var på måndagen på besök hos tullen för att bli informerade om verksamheten.

Med sig tog de starka intryck och framförallt argument som de hoppas ska övertyga andra politiker om att tullen i Trelleborg behövs.

Det gäller nu att bilda en bred opinion över hela landet menar de.

Eftersom en stor del av människo- och narkotikasmugglingen sker genom Trelleborgs hamn befarar man att den skulle öka om det saknades fast bevakning.

Så sent som i förra veckan stoppade man en människosmugglare enligt tullen.

Förslaget på nedläggning kommer från en utredning av Tullverkets generaldirektör Karin Starrin. I utredningen föreslår man att personal från Helsingborg, Malmö och Ystad ska kunna täcka Trelleborg. En utredning som Andrén menar är oduglig som beslutsunderlag.

- Det finns ingen större vetenskap bakom de siffror som hon presenterar. Man kan komma till helt andra slutsatser utifrån dem, säger han och fortsätter, om jag ska åka till Mallorca så tittar jag väl inte på resor till Nord kap?

Jonas Lindgren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.