Annons

De vill locka ut trelleborgarna till Tullstorpsån

I fem år har arbetet med Tullstorpsån och dess våtmarker pågått. Projektet har gett kommunen flera nya platser för rekreation och nu planeras det för en vandringsled längs ån.
Trelleborg • Publicerad 23 maj 2014
Richard Bergendahl från Tullstorpsåprojektet och Rigmor Sylvén från Leader Söderslätt hoppas att utställningen som just nu pågår på Valens köpcentrum ska locka trelleborgarna att göra ett besök längs ån.
Richard Bergendahl från Tullstorpsåprojektet och Rigmor Sylvén från Leader Söderslätt hoppas att utställningen som just nu pågår på Valens köpcentrum ska locka trelleborgarna att göra ett besök längs ån.Foto: Foto: Jenny Isaksson

– Vi tycker att det är viktigt att Trelleborgsborna ser och förstår hur viktigt det här projektet har varit. Det har gjort att man har minskat kväve och fosfor i vattnet. Det motverkar erosion och översvämning och är väldigt gynnsamt för den biologiska mångfalden. Fiskarna har kommit tillbaka och det har kommit fler insekter vilket ger större skördar, säger Rigmor Sylvén på Leader Söderslätt.

Men skapandet av våtmarker har även förändrat landskapet längs ån. Just nu skissar Rigmor Sylvén och Richard Bergendahl på Tullstorpsåprojektet på en vandringsled som ska börja vid åmynningen i Skateholm.

Annons

– Det kommer att finnas en vandringsled som varken stör fågelliv eller markägare. Men det behövs lite infrastruktur som broar och så för att man ska kunna följa ån hela vägen, säger Rigmor Sylvén.

De nya våtmarkerna har även lockat till sig ett rikt fågelliv och på flera ställen, som till exempel vid Börringemad vid Gröna Lund, är det lättillgängligt att titta på fåglarna. Och i Jordberga finns den visningssträcka som projektet anlade precis i början.

– Där finns det även fikaplats med bänkar och bord, påpekar Richard Bergendahl.

Just nu pågår en utställning om Tullstorpsåprojektet i en lokal på andra våningen i Valens köpcentrum. Rigmor Sylvén och Richard Bergendahl hoppas att den kan göra att fler lockas att åka ut och titta på Tullstorpsån och dess våtmarker.

– Där finns redan massor av leder och grusvägar som man kan cykla och gå längs. Sedan är det nära till många butiker, kaféer och övernattningsställen kring ån, säger Rigmor Sylvén.

På utställningen finns även ett antal stora fotografier av fåglar tagna i våtmarker i Polen.

– Polen har varit väldigt intresserade av ett samarbete när det gäller detta, säger Rigmor Sylvén som även tror att Tullstorpsåprojektet kan locka utländska turister.

Utställningen på Valens köpcentrum pågår två veckor till och den som inte nöjer sig med att läsa på utställningsskärmarna utan vill ha en visning kan kontakta Richard Bergendahl.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons