Annons

De vill ha vingar för pengarna

Sedan slutet av 90-talet har holländarekvarnen i Kyrkoköpinge varit utan vingar. Mölleföreningen har nu lyckats samla in 170 000 kronor till nya.
Trelleborg • Publicerad 23 november 2005
Möllan i Kyrkoköpinge byggdes 1873. Vingklippt har den varit sedan 1999.
Möllan i Kyrkoköpinge byggdes 1873. Vingklippt har den varit sedan 1999.Foto: 
Göran Rosberg från Kyrkoköpinge mölleförening, hoppas att kvarnen åter ska kunna drivas med vindkraft. – Vi sitter på en riktig kulturskatt, säger han.
Göran Rosberg från Kyrkoköpinge mölleförening, hoppas att kvarnen åter ska kunna drivas med vindkraft. – Vi sitter på en riktig kulturskatt, säger han.Foto: 
Resterna av de gamla ruttnande vingarna ligger på gårdsplanen utanför kvarnen.
Resterna av de gamla ruttnande vingarna ligger på gårdsplanen utanför kvarnen.Foto: 
Det gäller att hålla i sig. Bengt Wittsell, sekreterare i mölleföreningen, verkar vara van vid alla smala trappor.
Det gäller att hålla i sig. Bengt Wittsell, sekreterare i mölleföreningen, verkar vara van vid alla smala trappor.Foto: 

På smala, knarrande trappor tar man sig upp i den drygt 16 meter höga gamla holländarekvarnen i Kyrkoköpinge. Ett rep är det enda som finns att hålla tag i.

– Maskineriet fungerar fortfarande. Får vi bara nya vingar så ska vi nog få i gång allt igen. Det är klart att det går med el men det är ju inte samma sak, säger Göran Rosberg från Kyrkoköpinge mölleförening, medan han visar vägen upp för trapporna till ett litet utrymme allra högst upp i kvarnens rörliga kupol. Här sitter den stora träbalk som är till för att bära upp vingarna.

Annons

– När allt är i gång så dånar och skramlar det ordentligt. Dagens skyddsombud skulle nog ha en hel del att säga till om dåtidens arbetsmiljö här i möllan.

Göran Rosberg klättrar upp för en ännu en liten stege och öppnar en lucka i kupolens tak. Ljuset strömmar in.

– Härifrån kan du se Trelleborgs hamn, vattentornet och bort till Gylle, säger han och pekar på utsikten.

Kyrkoköpinge mölla byggdes 1873 och drevs med vindraft fram till 1938. I början av 1990-talet, efter en omfattande renovering, drabbades träet i möllans vingar av röta som spred sig snabbt. 1999 fick vingarna tas ner av säkerhetsskäl.

– De var nog inte målade efter konstens alla regler. Till slut blev vi rädda att vingarna skulle blåsa ner, säger Göran Rosberg.

Med hjälp av ett byggföretag i Rögla, som har erbjudit sig att göra jobbet, har föreningen räknat ut att helt nya vingar till kvarnen kommer att kosta nära en halv miljon, 450 000 kronor. Mölleföreningen har lyckats samla i hop 170 000 kronor.

– Fortfarande fattas två tredjedelar av kostnaden, säger Bengt Wittsell, sekreterare, som har ägnat sin tid åt att skriva brev till företag, stiftelser och myndigheter för att be om bidrag.

Kungafonden, Kocksta stiftelse och Sparbanken hör till givarna. Även mindre summor från medlemsavgifter och gåvor har bidragit till den insamlade potten. Mölleföreningen har även bett kulturnämnden i Trelleborg om 50 000 kronor. Och för några dagar sedan skickade Bengt Wittsell in en bidragssansökan till länsstyrelsen.

Förhoppningen är att i framtiden kunna ha visningar för allmänheten i en fullt fungerande vindkraftsdriven väderkvarn.

– Vi sitter på en kulturskatt som vi måste vara rädda om. Vi vill att vår mölla ska se ut som en riktig mölla – med vingar, säger Göran Rosberg.

Annons

Jessica Bloem Pettersson

0410-54569

jessica.bloem.pettersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons