Annons

De vill ha central mötesplats för hopp och lek

I flera år har hundägare i Trelleborg kämpat för fler hundrastplatser, helst i centrum. I Folkets park plockades ett staket runt en lämplig inhägnad bort av bara farten men ordföranden i tekniska nämnden lovar nu att hundrastfrågan ska prioriteras så snart en ny chef för parkavdelningen finns på plats.
Trelleborg • Publicerad 10 april 2012
Foto: 
Hundar är sociala djur som vill träffas på neutral mark utan koppel. Det menar hundarnas ägare som kämpar för att få fler hundrastplatser i Trelleborg.
Hundar är sociala djur som vill träffas på neutral mark utan koppel. Det menar hundarnas ägare som kämpar för att få fler hundrastplatser i Trelleborg.Foto: Claes Nyberg
Foto: /colourbox.com
Gun Ohlin med Topsy, Mona Palotai med Gyémànt, Karin Linsjö med Flisan och Bonnie och Birgit Norén med hunden Loke vill ha en central hundrastplats där hundarna kan träffas utan koppel.
Gun Ohlin med Topsy, Mona Palotai med Gyémànt, Karin Linsjö med Flisan och Bonnie och Birgit Norén med hunden Loke vill ha en central hundrastplats där hundarna kan träffas utan koppel.Foto: Claes Nyberg

Facebookgruppen "Vi som vill ha en hundrastplats i centrala Trelleborg" har lockat 119 medlemmar. Initiativet till gruppen tog hundägaren Karin Linsjö för ett par år sedan.

– Om hundar ska prata med varandra så behöver de vara utan koppel. Någon har förklarat det som att med koppel så blir det som att vi människor ska prata med varandra med tejp för munnen, säger Karin Linsjö som bor i centrala Trelleborg med sina två hundar, Flisan och Bonnie.

Annons

Gun Ohlin brukar också rasta sin hund i staden och vill gärna ha någonstans att låt sin Topsy springa fritt och träffa andra hundar.

– Kissa och bajsa kan man göra innan man går in i hundrastgården. Detta handlar mest om den sociala biten för hunden. Den är också väldigt viktig, säger Gun Ohlin.

Blev besviken

Mona Palotai besöker olika grönytor i Trelleborg när hon är ute och går med sin ungerska vallhund Gyémànt.

– Jag brukar hålla till vid kyrkan. Där är det nästan ingen trafik så det känns okej. Men alla har inte samma pli på hunden som jag har på min. Sedan är vi en del i Stadsparken, men egentligen får man inte vara där, säger hon.

Flera hundägare som kommer till en liten träff i Folkets park har haft kontakt med politiker för att få dem att besluta om en ny hundrastplats. Karin Linsjö är besviken på tekniska nämndens ordförande. Hon uppfattade att han gav ett löfte om att inhägnaden som fanns runt bangolfbanorna skulle bli en ny hundrastplats. Det var innan Generationsparken stod färdig.

– Det var ju inhägnat och klart men så blev det inget. Det är inte heller så många som kan bli störda av en hundrastplats här, säger Karin Linsjö som nu undrar varför inhägnaden plockades bort.

Tekniska nämndens ordförande, Eric Samuelsson (M), menar att det var ett misstag att staketet togs bort.

– Det var någon entreprenör som var övernitisk och tog bort det av bara farten. Det var olyckligt. Det skulle ha varit kvar, säger han.

Finns önskemål

Annons

Men något klartecken för att det verkligen ska bli en hundrastplats i just Folkets park vill ordföranden inte ge.

– Det har kommit in en hel del önskemål, tankar och förslag från medborgare. Därför har vi beslutat att ta ett helhetsgrepp om problemet istället för att plottra lite här och där. Ansvaret vilar på parkavdelningen och eftersom det inte funnits någon ordinarie parkchef på ett tag så har den frågan legat parkerad, säger Eric Samuelsson som menar att frågan om fler hundrastplatser ska prioriteras av den nye stadsträdgårdsmästaren som tillträder nu under april månad.

– Det är bland det första som han kommer att få ta i när han blivit lite varm i kläderna. Det är också en tillståndsprocess kring en hundrastplats med bland annat bygglov och tillstånd från miljöförvaltningen som man måste igenom, säger Eric Samuelsson.

Både han och kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) är medlemmar i Facebookgruppen "Vi som vill ha en hundrastplats i centrala Trelleborg".

Clifford Johansen
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons