Annons

De vill få ned farten i Beddinge

Hastigheterna är alldeles för höga på en del vägar i västra Beddingestrand. Det menar några av de boende som själva vill bekosta någon form av farthinder för att få ned farten.
Trelleborg • Publicerad 12 april 2012
Tre musketörer för lägre fart på Vipphögsvägen i Beddingestrand, Carl-Axel Ekelund, Michael Lindwall och Agne Nilsson.
Tre musketörer för lägre fart på Vipphögsvägen i Beddingestrand, Carl-Axel Ekelund, Michael Lindwall och Agne Nilsson.Foto: Claes Nyberg

– Om det händer något med ett barn här, då kommer vi att säga: varför gjorde vi inget? menar Michael Lindwall, en av initiativtagarna till att få ned farten på framför allt Vipphögsvägen, där han själv bor, och på närliggande Backsippevägen.

Han anser att vägarna med sin fina beläggning och raka dragning inbjuder till fortkörning.

Annons

– Jag tror att det enda som återstår är att bygga någon sorts farthinder så att man tvingas dra ner på farten, säger han. Vi måste göra något innan det händer en allvarlig olycka.

Han får medhåll av grannarna Carl-Axel Ekelund och Agne Nilsson. De menar att det ofta händer att bilförare håller både 60 och 70 kilometer i timmen på vägarna. Sammanlagt handlar det om ett tiotal vägar inom området där det ofta händer att farten är för hög, menar de tre.

– Tidigare var det mest äldre som bodde här, men nu blir det fler och fler barn som syns i området, barnbarn och nya barnfamiljer, säger Carl-Axel Ekelund.

De tre Beddingeborna tror inte att sänkt hastighetsgräns i sig leder till att farten minskar.

– Det måste till någon form av fysiska hinder, menar de.

Michael Lindwall berättar att det är 15 boende i området som kan tänka sig att gemensamt stå för kostnaderna för någon form av farthinder på Vipphögsvägen och Backsippevägen.

– Det skulle kunna röra sig om en summa på omkring en tusenlapp per hushåll, säger han.

Bengt Egard är ordförande i Samfällighetsföreningen som ansvarar för vägarna i västra Beddingestrand.

– Det har kommit in en skrivelse om den här frågan som tas upp som en motion på årsstämman nu i maj, säger han. Frågan diskuterades också på förra årsmötet.

Bengt Egard berättar att Trafikverket menar att den här typen av vägar är självförklarande.

Annons

– Med det menas att alla ska förstå vilken fart man ska färdas i på dem, säger han.

Bengt Egard håller med om att det förekommer att folk kör fort på vägarna inom samfällighetens område.

– Jag har sett det även där jag bor, mest tidiga morgnar och på kvällarna, säger han.

Han har även varit i kontakt med kommunen för att få besked om hur man där ställer sig till att sätta hastighetsgränser på vägarna inom samfälligheten, men ännu inte fått något besked.

– Frågan om farten på vägarna får diskuteras på årsstämman, säger Bengt Egard. Jag har även fått både mejl och telefonsamtal från andra medlemmar som absolut inte vill ha farthinder på vägarna, så det finns olika åsikter i frågan, säger han.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons