Annons

De vårdar en tradition

På Gröningen i Anderslöv träffas ett gäng damer var fjortonde dag; de håller liv i en gammal fin tradition – folkdräktssömnad.
Trelleborg • Publicerad 15 april 2009
Till vänster: Birgitta Hansson, ledaren Gunnel Lindahl, Ulla Nilsson och Millan Landegård är några av dem som träffas på Gröningen i Anderslöv och arbetar med folkdräktssömnad. Till höger: Flitiga händer skapar en tröja till en dräkt från Vemmenhögs härad. BILDER: CLAES NYBERG
Till vänster: Birgitta Hansson, ledaren Gunnel Lindahl, Ulla Nilsson och Millan Landegård är några av dem som träffas på Gröningen i Anderslöv och arbetar med folkdräktssömnad. Till höger: Flitiga händer skapar en tröja till en dräkt från Vemmenhögs härad. BILDER: CLAES NYBERGFoto: 

Kursen verkar ha ett nästan oändligt liv, somliga har varit med i 15 år.

- Man kommer hit och får goda råd av Gunnel Lindahl, vår ledare. Hon kan det mesta, förklarar Ulla Nilsson, en av deltagarna, som själv sydde på en pojkskjorta till ett femårigt barnbarn.

Annons

Det mesta av arbetet görs dock hemma. Men så är det ju roligt att träffas och prata om det gemensamma intresset.

- Man kan hoppas att fler börjar med sådan här sömnad så att det hålls vid liv, säger Gunnel Lindahl.

Deltagarna gör det mesta själva. Syr, knypplar spetsar och broderar. Och bredden är stor. På onsdagskvällen arbetade Birgitta Hansson med en tröja till en Vemmenhögsdräkt medan Kerstin Lindros-Linder sydde på en tröja till en dräkt från Skytts härad. Elna Bernroth arbetade med en dopklänning medan Maj-Lis Löwgren bara hade tofsarna kvar på bandet till sin Ingelstadsdräkt med starkt röda inslag. Millan Landegård höll på med en vit skördedräkt av ett linnelakan.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons