Annons

De vandrar mot ett tryggare centrum

Med karta och checklista i handen gav kommunpolitiker och nattvandrare sig ut i ett skymmande Trelleborg igår. De vandrade mot ett gemensamt mål: ett tryggare och mer säkert centrum.
Trelleborg • Publicerad 11 mars 2010
Foto: 
Sania Vojnikovic på beredskaps- och säkerhetsavdelningen ledde vandringen.
Sania Vojnikovic på beredskaps- och säkerhetsavdelningen ledde vandringen.Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. Förutom politiker och nattvandrare medverkade också tjänstemän, en representant från Skånetrafiken, polisen och kommunens säkerhetschef Sven Jönsson. Sania Vojnikovic på beredskaps- och säkerhetsavdelningen ledde vandringen som syftar till att peka ut osäkra och otrygga platser i kommunen.

– Vandringen är en metod för att identifiera miljö som kan är fysiskt eller socialt otrygg. Det kan handla om belysning, nedskräpning, skadegörelse men också hur ett område är utformat, förklarar hon.

Annons

Kommunens hälso- och trygghetsråd, som tagit initiativet till vandringen, vill att det ska bli något som återkommer fler gånger.

Kommunens senaste trygghetsmätningar visar att risken för att utsättas för brott i Trelleborg har minskat. Men kommunen och polisen samarbetar trots det för att göra kommunen ännu tryggare. Andelen kommuninvånare mellan 20 och 24 år väntas nämligen öka med drygt 400 personer de närmaste fyra åren, vilket i sin tur innebär att antalet anmälda fall av alkoholrelaterat våld befaras öka.

En fråga som togs upp flera gånger under gårdagens vandring är belysning. Eller snarare bristen på belysning.

– Det är allmänt känt i Trelleborg att man inte går genom Stadsparken när det är mörkt, säger nattvandraren Bengt Sternhagen.

Han efterlyser mer lampor och eventuell beskärning av buskar, samtidigt som han medger att det är en svår balansgång i hur mycket man ska klippa ner växtligheten inne i en park.

Just dålig belysning skrev TA om i höstas när en kvinna blev påhoppad och skadad när hon cyklade i tunneln vid Bastionskolan. Tekniska förvaltningens chef Martin Nilsson, som också var med på vandringen, har besked att ge.

– Vi kommer att ta in Lagom tjänst för att se över belysningen i centrum, säger han.

Ann Gäre
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons