Annons

De unga är få men hoppfulla

Kritik mot privatiseringen, sjukförsäkringen och skola var gemensamma nämnare hos socialdemokrater, vänsterpartister och kommunister som, i blygsamma nummer, firade första maj i Trelleborg. Besvikna röster hördes bland de som kom ihåg forna tiders glansdagar, men hoppet om framtidens arbetarrörelse var högst levande bland de yngre deltagarna.
Trelleborg • Publicerad 1 maj 2011
Med röda fanor marscherade socialdemokraterna mot Stadsparken.
Med röda fanor marscherade socialdemokraterna mot Stadsparken.Foto: 

– Det är inte många som bryr sig om den här dagen längre, det känns inte så positivt, säger Torsten Nilsson.

Han tillhör en generation som kommer ihåg en tid då första maj lockade betydligt fler än de dryga 20 personer som igår samlades för att fira med Kommunisterna på Rådhustorget. Från bänken som han delade med partikamraterna Torsten Nilsson och Kaj Mortensen imponerades han av Ship to Gaza aktivisten och barnläkaren Henry Ascher som talade om vikten av att våga tro på ett annat samhälle.

Annons

Lite tidigare på dagen marscherade Socialdemokraterna Östergatan fram på väg mot Stadsparken. Även de var en åldrande skara. Plakaten vittnade om trängande budskap men demonstranterna gick tysta. Undantagna var två tjejer i 30-årsåldern som utgjorde tågets yngre deltagare.

– Vi vill ha sex, vi vill ha sex, vi vill ha sex timmars arbetsdag, skanderade Anna Andersson och Victoria Ahlberg.

Till skillnad från Torsten Nilsson har de en hoppful syn på framtidens första maj.

– Engagemanget finns hos oss unga. Det syns tydligt i till exempel Malmö. Men det tar ett tag innan vi kommer se det i partipolitiken här eftersom många börjar engagera sig i en fråga. Men jag tror de kommer till partierna när de inser att allt hänger ihop, säger Anna Andersson.

I stadsparken handlade talen just på de unga och på arbetsmarknaden. Arbetarkommunens nya ordförande Cilla Dahl-Andersson debuterade som förstamajtalare. Hon riktade kritik mot vad hon kallade för "Jan Björklunds utslagningsfabriksskola". I sviterna av ännu ett dåligt val uppmanade hon socialdemokraterna att vara stolta.

– Nu är det dags att vi rätar på våra ryggar, så att vi kan se våra barn och barnbarn i ögonen och säga att vi gjorde det tillsammans, avslutade hon.

På Olof Palmes plats firade vänsterpartiet första maj med musik och tal. Ordförande i Trelleborg Mats Sjölin tog upp tankar om solidaritet och rättvisa på det lokala planet inför en liten skara på tio personer. Gästande talare var sociologiprofessorn Bertil Egerö som lyfte blicken och pratade om solidaritet med Nordafrika och Libyen.

Ann Gäre
Helena Stenkvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons