Annons

De trampade sig till varsin cykel

Är kvinnor bättre än män på att cykla? Det verkar så, för alla sex vinnare i kommunens årliga tävling "Cykla till jobbet" var kvinnor. På torsdagen prisades de vid rådhuset.
Trelleborg • Publicerad 15 juni 2006
Hulan Zhang Hansson, Rebecka Hansson, Eva Jönsson, Birgitta Lindahl, Christina Ekström och Marja-Leena Lukkonen vann varsin cykel från olika cykelhandlare i Trelleborg. Bild: Mark Hanlon
Hulan Zhang Hansson, Rebecka Hansson, Eva Jönsson, Birgitta Lindahl, Christina Ekström och Marja-Leena Lukkonen vann varsin cykel från olika cykelhandlare i Trelleborg. Bild: Mark HanlonFoto: 

De sex vinnarna fick ta emot presentkort på cyklar och hjälmar från Greger Persson på Kommunal teknik i Trelleborg.

– Nu sprider ni budskapet att ingenting slår att cykla till jobbet, var hans uppmaning.

Annons

Kampanjen har pågått i sex veckor. 293 deltagare från 48 olika företag i kommunen har lämnat in deltagarkort där de redovisat hur mycket de har cyklat och promenerat under perioden.

Men varför fanns inga män bland de utvalda cyklisterna? Vinnarna har dragits slumpmässigt. Förmodligen var de flesta som deltog alltså kvinnor.

– Det är ju nästan bara kvinnor som cyklar till jobbet, säger vinnaren Marja-Leena Luukkonen, som själv cyklar året runt oavsett väder.

– Det är nog så att männen tar bilen på morgonen, säger Greger Persson.

Hulan Zhang Hansson som jobbar på Mandarin Garden i centrala Trelleborg cyklar till jobbet från sitt hem Gislövs läge. Hon brukar också cykla och hämta och lämna sina barn i skolan.

– Det är skönt för man får frisk luft. Jag tog körkort för ett år sen, men att sitta och köra bil är inte kul.

Men för Hulang Zhang Hansson stämmer inte mönstret att mannen kör och kvinnan cyklar - hennes man deltog också i tävlingen.

Av de som deltagit i kampanjen är det 66 personer som vanligtvis kör till jobbet som tagit cykeln eller promenerat under de sex veckorna. Sammanlagt är det 11 910 km som på det sättet har "sparats in" ur miljösynpunkt. Men Greger Persson är inte riktigt nöjd med resultatet.

– Målet var 600 deltagare och vi kom inte ens upp i hälften. Jag tror att det är besvärligt för folk att behöva lämna in sina deltagarkort före ett visst datum. Kanske kan vi lösa det på något annat sätt nästa år.

Bildtext: Hulan Zhang Hansson, Rebecka Hansson, Eva Jönsson, Birgitta Lindahl, Christina Ekström och Marja-Leena Lukkonen vann varsin cykel från olika cykelhandlare i Trelleborg.

Karin Arbsjö

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons