Annons

"De stora bitarna saknas i utbildningen"

Större bredd, bättre översyn och mer praktiskt arbete. Det anser Sandra Rosvall, före detta fordonselev, vara lösningen på fordonsprogrammets brister. "De kan inte bara fokusera på service", säger Sandra.
Trelleborg • Publicerad 26 januari 2009
Sandra Rosvall tog studenten från Söderslättsgymnasiets fordonsprogram 2005. Hon håller med om den kritik som nu riktas mot programmet. Bild: Claes Nyberg
Sandra Rosvall tog studenten från Söderslättsgymnasiets fordonsprogram 2005. Hon håller med om den kritik som nu riktas mot programmet. Bild: Claes NybergFoto: 

Sandra Rosvall tog studenten från fordonsprogrammet på Söderslättsgymnasiet för fyra år sedan. I dag arbetar hon på företaget Bildelar i Trelleborg. Efter att ha tagit del av de nuvarande elevernas kritik på fordonsprogrammet berättar Sandra om sin syn på saken.

- De stora bitarna saknas i utbildningen. Framvagnen jobbade vi till exempel inte mycket med. Det var mycket att bara skriva i boken när det gällde större jobb. Men det fastnar inte alls. Efter utbildningen har Sandra jobbat på ett flertal olika verkstäder och bildelsföretag. Det hon då saknat från utbildningen är en större bredd.

Annons

- Vi borde till exempel fått lära oss skillnaden på olika oljor och vilka bilar som kräver vilken olja. Sedan är det verktygen. Skolan använder inte alls samma som ute i verkstäderna.

Att införa mer teori, som rektorn Bengt-Göran Persson föreslog i TA, är Sandra kritisk till.

- Då gör han helt fel. Det är en helt annan grej att göra det än att läsa om det. Man lära sig av att lösa problem som kan uppstå.

Att förlägga de praktiska momenten till praktiken ser Sandra också negativt på.

- Då är man rädd för att göra fel. Det är en helt annan grej att göra det bland klasskamrater, säger hon.

När det gäller hanteringen av kundbilar poängterar Sandra att lärarna bör ha en aktiv roll.

- De måste kolla så att bilen ser okej ut innan den lämnas tillbaka. Vi hade en som körde iväg och tappade hjulet, sådant får inte hända. Det kan sluta hur illa som helst.

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons