Annons

”De som är 120 meter höga skulle bli för stora”

Rune Persson bor i nordöstra hörnet av Södra Åby. Här är vindkraften påtaglig. Vinden viner nästan alltid runt husknutarna och vindkraftverk reser sig i alla väderstreck.
Trelleborg • Publicerad 25 maj 2009
Fler vindkraftverk fast mindre. Det är Tony Olofssons recept på en lyckad vindkraftsutbyggnad på Söderslätt. Foto: Claes Nyberg
Fler vindkraftverk fast mindre. Det är Tony Olofssons recept på en lyckad vindkraftsutbyggnad på Söderslätt. Foto: Claes NybergFoto: 

– Går jag runt huset ser jag femton vindkraftverk, säger Rune Persson.

Han tycker det är synd att det inte blir något av byggplanerna öster om byn.

Annons

– Vi behöver elen. Var ska vi ta den ifrån i framtiden? undrar Rune Persson.

För Rune Persson är synpunkten att verken skulle förstöra landskapsbilden inte ett hållbart argument.

– Då skulle vi inte bygga alls. Jag störs inte av det. För min del får man gärna bygga. Och ska man bygga ska man bygga så stora som möjligt, säger Rune Persson.

Tony Olofsson bor i den östligaste delen av Södra Åby. Om vindkraftsbygget skulle ha blivit verklighet hade han kunnat se verken från trädgårdslandet. Tony Olofsson är positiv till vindkraft och har tidigare själv ansökt om ett mindre verk i anslutning till sin fastighet. Han anser att utvecklingen mot allt större anläggningar är fel väg att gå.

– Jag har läst mycket om vindkraft och har inget emot det. Men de här som är 120 meter höga blir för stora, säger Tony Olofsson.

Istället förespråkar han fler och betydligt lägre vindkraftverk med lägre kapacitet, omkring en fjärdedel av effekten hos ett 120 meter högt kraftverk. Det skulle det enligt Tony Olofsson nog finnas en större acceptans för bland berörda grannar.

– De flesta resonerar nog att de här är alldeles för stora, säger Tony Olofsson. 

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons