De snubblade över detaljerna
En pub. Eller kanske ett kafé. Av de 800 kvadratmeter det gamla mejeriet består av skulle 400 användas till någon slags verksamhet. Henrik och Eva Ulin visste bara inte av vilket slag. Men under arbetet med bostadsdelen insåg de något.
– När man hade ett önskemål om en byggdetalj som är lite utöver standarden. "Nej, det är svårt, det finns inte vet du." Men herregud, finns inte? Nej, det fanns ingen som sålde saker som är lite utanför ramarna. Så började vi prata med leverantörer och fick ihop lite agenturer... och så blev det så, säger Henrik Ulin.
Det började med toaletter, importerade från England. Och slutade med en affärsidé. När paret flyttade från Göteborg till Söderslätt fanns dock inga tankar på att starta en bygghandel med kombinerat kafé. Mycket av deras sortiment kommer från England och Skottland. Och det har sin förklaring.
– I England så lämnar man inga detaljer, säger Henrik Ulin och tar upp stuprör som exempel. I Sverige finns nästan bara en modell, medan man i England lägger ner lite mer krut på dem.
– Och det är roligt att de har en industri i England, med bra kvalité. Det betalar man gärna lite extra för, och det håller, förklarar Eva Ulin.
Det var i årskiftet 2009/2010 som paret tog över det gamla mejeriet. Renoveringen har tagit sin tid och gränserna mellan projekt, intresse och arbete har suddats ut.
Hur kommer det kännas efter projektets slut?
– Risken finns att frugan hittar en bostadsannons och säger "Det skulle kunna bli en fin...", ja, vad som helst! Vi får väl ta och lugna ner oss lite grann, skrattar Henrik Ulin.
– Det är nu det börjar egentligen. Nu ska vi starta upp det här och utveckla det, och vi har fortfarande massor att göra på huset, konstaterar Eva Ulin.
Med två barn, varav den minsta på fem månader, har paret händerna fulla.
– Vår dotter hade fått frågan på dagis: "vad gör din pappa?" Då hade hon svarat "han jobbar i det mörka rummet", säger Henrik Ulin med ett skratt.
Men nu är rummet inte längre mörkt och på fredag invigs butiken.
– Men grannarna frågar fortfarande "när ska man kunna ta en pilsner här?", säger Henrik Ulin.