Annons

De snubblade över detaljerna

Det ligger verktyg lite överallt och espresso-maskinen är inte inkopplad. Men på kom ihåg-listan är det mesta överstruket. Det är bråda dagar för Henrik och Eva Ulin. Deras bygghandel i Gamla mejeriet ska öppna på fredag.
Trelleborg • Publicerad 6 juli 2011
"Tanken är att man ska komma in hit, gå runt och få en massa intryck", säger Henrik Ulin. "Och då behöver man nog en kaffe", inflikar Eva Ulin. På fredag öppnar resultatet av deras årslånga projekt: en bygghandel som specialiserat sig på detaljer.
"Tanken är att man ska komma in hit, gå runt och få en massa intryck", säger Henrik Ulin. "Och då behöver man nog en kaffe", inflikar Eva Ulin. På fredag öppnar resultatet av deras årslånga projekt: en bygghandel som specialiserat sig på detaljer.Foto: 
"Det är mer än en bygghandel", konstaterar Eva Ulin. Förutom byggdetaljer har paret även satsat på tapeter och tyger.
"Det är mer än en bygghandel", konstaterar Eva Ulin. Förutom byggdetaljer har paret även satsat på tapeter och tyger.Foto: 
Det är mycket att tänka på inför en butiksöppning. Med hjälp av en kom ihåg-lista blir arbetet lite lättare.
Det är mycket att tänka på inför en butiksöppning. Med hjälp av en kom ihåg-lista blir arbetet lite lättare.Foto: Tom wall

En pub. Eller kanske ett kafé. Av de 800 kvadratmeter det gamla mejeriet består av skulle 400 användas till någon slags verksamhet. Henrik och Eva Ulin visste bara inte av vilket slag. Men under arbetet med bostadsdelen insåg de något.

– När man hade ett önskemål om en byggdetalj som är lite utöver standarden. "Nej, det är svårt, det finns inte vet du." Men herregud, finns inte? Nej, det fanns ingen som sålde saker som är lite utanför ramarna. Så började vi prata med leverantörer och fick ihop lite agenturer... och så blev det så, säger Henrik Ulin.

Annons

Det började med toaletter, importerade från England. Och slutade med en affärsidé. När paret flyttade från Göteborg till Söderslätt fanns dock inga tankar på att starta en bygghandel med kombinerat kafé. Mycket av deras sortiment kommer från England och Skottland. Och det har sin förklaring.

– I England så lämnar man inga detaljer, säger Henrik Ulin och tar upp stuprör som exempel. I Sverige finns nästan bara en modell, medan man i England lägger ner lite mer krut på dem.

– Och det är roligt att de har en industri i England, med bra kvalité. Det betalar man gärna lite extra för, och det håller, förklarar Eva Ulin.

Det var i årskiftet 2009/2010 som paret tog över det gamla mejeriet. Renoveringen har tagit sin tid och gränserna mellan projekt, intresse och arbete har suddats ut.

Hur kommer det kännas efter projektets slut?

– Risken finns att frugan hittar en bostadsannons och säger "Det skulle kunna bli en fin...", ja, vad som helst! Vi får väl ta och lugna ner oss lite grann, skrattar Henrik Ulin.

– Det är nu det börjar egentligen. Nu ska vi starta upp det här och utveckla det, och vi har fortfarande massor att göra på huset, konstaterar Eva Ulin.

Med två barn, varav den minsta på fem månader, har paret händerna fulla.

– Vår dotter hade fått frågan på dagis: "vad gör din pappa?" Då hade hon svarat "han jobbar i det mörka rummet", säger Henrik Ulin med ett skratt.

Men nu är rummet inte längre mörkt och på fredag invigs butiken.

– Men grannarna frågar fortfarande "när ska man kunna ta en pilsner här?", säger Henrik Ulin.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Karin Lennebo
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons