Annons

De ska stoppa ungdomsbråk

Åtta trelleborgsungdomar har utsetts till kamratstödjare. De ingår i projektet Lugna Stan, inspirerat av en brottsförebyggande åtgärd som skapats i Västervik och som numera finns runt om i hela landet.
Trelleborg • Publicerad 22 maj 2002
BILD:CLAES NYBERG
BILD:CLAES NYBERGFoto: 

I går fick ungdomarna en varsin jacka med projektets namn. Kommunalrådet Egil Ahl (s) delade ut plaggen i Rådhuset. BILD:CLAES NYBERG - Förhoppningen är att det ska bli mindre bråk på stan. Och att vi kan förhindra att ungdomar dricker för mycket alkohol, säger Marcus Leek, 19, som stolt tog emot en jacka. Ungdomarna är mellan 15 och 19 år. Sedan i vintras har de träffats regelbundet och diskuterat hur man blir en bra kamratstödjare och hur man ska försöka lösa konflikter, till exempel när det uppstår bråk bland unga i centrum. Efter att ha genomgått en grundutbildning, med stöd av Gasverket, Svenska kyrkan, socialförvaltningen, polisen och det lokala föreningslivet i Trelleborg, har de åtta deltagarna fått en varsin jacka, som det ska bära när de är ute på stan´under helgen och evenemang. - Det är inte bestämt när de ska vara ute i centrum nästa gång, men det blir säkert inom kort. De ska garanterat finnas på plats under Mikaeli marknad, berättar Mats Andersson på Gasverket. De aktiva i Lugna Stan ska dessutom finnas som en resurs ute i skolorna, enligt ett pressmeddelande från Trelleborgs kommun. - Det betyder mycket för mig att vara med i Lugna Stan, säger Ramadan Demolli, 17. Utbildningen som vi har gått har varit väldigt lärorik och kommer säkert att vara till stor nytta när vi är ute och vandrar i centrum. Ambitionen är att det ska göras ytterligare en rekrytering av ungdomar till projektet i Trelleborg. Enligt Gasverkets Mats Andersson siktar man på att engagera några tjejer i Lugna Stan.

Claes Nyberg claes.nyberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons