Trelleborg

De ska bryta blockaden mot Gaza

Trelleborg Artikeln publicerades
Charlie Andreasson från Ship to Gaza bodde själv i Gaza under krigsåret 2014. Där bevittnade han hur fredliga aktivister blev beskjutna av israelisk militär.
Foto:Tomas Nyberg
Charlie Andreasson från Ship to Gaza bodde själv i Gaza under krigsåret 2014. Där bevittnade han hur fredliga aktivister blev beskjutna av israelisk militär.

I höst ska organisationen Ship to Gaza skicka båtar till den palestinska kusten. Resan ska uppmärksamma det lidande som den israeliska blockaden orsakar. På onsdagen hade de en kampanj och panelsamtal om lokalpolitikers ansvar.

På Rådhustorget i Trelleborg står Charlie Andreasson och sträcker ut handen mot bilderna som han själv har tagit i Gaza. Bilderna visar en blodig man som bärs iväg av sina vänner, ett sönderbombat sjukhus. Resterna av en amerikansk Hellfire-missil i ett bostadshus.

I Gaza bor 1,8 miljoner människor på en yta lika stor som Trelleborgs kommun. Den israeliska blockaden har pågått i snart tio år och innebär att bara ett fåtal varor kan importeras och exporteras. Israel menar att den är ett nödvändigt skydd mot terrorister, men blockaden slår hårt mot befolkningen.

– Det är ekonomisk krigsföring som slår sönder industrin, menar Charlie Andreasson.

Dessutom agerar Israel våldsamt. Under Gazakriget 2014 dödades 1 500 civila palestinier och över 100 000 blev hemlösa. Fabriker, avlopp och sjukhus bombades sönder och infrastrukturen kan inte byggas upp igen, på grund av blockaden. Det saknas elektricitet, gas och vattnet är förorenat. Enligt en FN rapport kommer hela Gaza vara obeboeligt år 2020 om den ekonomiska situationen fortsätter.

– Vårt mål är att bryta blockaden med båtar, så de kan handla, säger Charlie Andreasson.

Han var själv med på Ship to Gaza förra året.

– Israelisk militär slog ut all kommunikation och bordade oss på internationellt vatten. Det var maskerade soldater med elpistoler. Jag fick flera elchocker, de gick som spasmer genom kroppen.

Han fick sitta i ett fängelse i sex dagar innan han blev deporterad. Under onsdagseftermiddagen anordnade organisationen ett panelsamtal om mänskliga rättigheter och lokalpolitikers ansvar.

– De flesta känner till mänskliga rättigheter men vet inte om konsekvenserna här, när folkrätten bryts. Flyktingkatastrofen beror till exempel på att folkrätten bryts på andra platser. Så lokala politiker har ett ansvar.

Riksdagsledamoten Marianne Pettersson (S) var en av dem som medverkade i panelsamtalet.

– Man måste diskutera dessa saker mer på det lokala planet. Det är viktigt att man vid upphandlingar ser till att leverantörer uppfyller mänskliga rättigheter, sa hon till TA.

Den 15 september kommer två båtar med enbart kvinnlig besättning lämna en hemlig spansk hamn. Syftet i år är att uppmärksamma kvinnornas situation i Gaza.

– Vi utsätter Israel för ett dilemma. Antingen bordar de oss med militären och bryter mot folkrätten. Eller så släpper de förbi oss och då kan vi deklarera Gaza öppnat för handel, säger Charlie Andreasson.

Fakta

Ship to Gaza

Organisationen Ship to Gaza åker med båtar till Gaza, för att bryta Israels handelsblockad.

2010 överfölls konvojen av en israelisk militärstyrka, som dödade nio passagerare och skadade ett 50-tal.

I år skickas två båtar med enbart kvinnlig besättning.

Visa mer...