De ser festivalen genom en serieruta

De har varit på Hultsfred och ett otal andra festivaler över hela landet. Nu är Malmöfestivalen sista anhalten för seriekollektivet PollyDarton.
Trelleborg • Publicerad 23 augusti 2006
Hanna Petersson och hennes kollegor i Polly Darton har turnerat flitigt på festivaler runt om i Sverige under hela sommaren. Sista stoppet är Malmöfestivalen där de bjuder in publiken att teckna sina festivalminnen och ordnar performance. BILD: LOUISE VOLL ERCOLINO
Hanna Petersson och hennes kollegor i Polly Darton har turnerat flitigt på festivaler runt om i Sverige under hela sommaren. Sista stoppet är Malmöfestivalen där de bjuder in publiken att teckna sina festivalminnen och ordnar performance. BILD: LOUISE VOLL ERCOLINOFoto: 
Polly Darton har hittills gjort tre egna fanzines på tema skola, kön och "best of".
Polly Darton har hittills gjort tre egna fanzines på tema skola, kön och "best of".Foto: 
När Dolly Partons tält öppnade på tisdagen var Jan Bielecki först ut med att teckna sitt festivalminne.
När Dolly Partons tält öppnade på tisdagen var Jan Bielecki först ut med att teckna sitt festivalminne.Foto: 

Det består av fyra unga tjejer som satsat på serier och funnit sin nisch genom att synas mycket på festivaler och teckna live inför publik. En av Polly Dartons medlemmar, Hanna Petersson, är trelleborgare och går just nu ett påbyggnadsår på Serieskolan i Malmö.

På tisdagen var hon med och ordnade en öppen serie-verkstad på festivalen där alla var välkomna att teckna sina bästa festivalminnen.

– Vi själva tecknar också. De kommer att bli recensioner och dokumentation av festivalen, säger Hanna Petersson.

Att turnera som ett rockband är deras egen idé.

– Vi väntar inte på att någon ska komma och fråga oss, utan vi ringer själva upp festivalerna. Det är kanske inte så vanligt, säger kollegan Josefin Svenske.

Kollektivets logga, ett par kvinnliga glasögon, har redan blivit välkänd.

– Den dök upp när vi tecknade en kvinnofigur med stram framtoning, glasögon och knut i nacken. Vi skalade ner det så det bara blev glasögonen kvar.

Namnet kommer av att de lyssnade mycket på Dolly Paron när de startade sitt kollektiv.

Den som vill prova kan bege sig till Polly Dartons tält i Raoul Wallenbegs park i dag onsdag mellan 16 och 23. I Ordtältet på Lördagsplan ger tjejerna också en serieperformance där de tecknar live mellan klockan 19 och 20 i kväll.

– Då kommer vi att teckna allt möjligt, säger Hanna Petersson. Om oss, om festivalen eller annat som dyker upp.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.