Annons

De riskerar att bli utan vykort och brev

Vem ska betala för att förbättra brevbärarnas arbetsmiljö? Fastighetsägaren, tycker Posten. Men en bostadsrättsföreningsstyrelse på Hallasvängen hävdar att Posten ska betala. Nu riskerar bostadsrättsägarna att inte få posten utdelad efter nyår.
Trelleborg • Publicerad 13 november 2010

– Vi som bor här kommer ju i kläm i detta krig, säger en boende på Hallasvängen som vill vara anonym.

Hon har precis fått besked om att hennes post inte längre kommer att delas ut efter nyår. Istället måste hon åka till postterminalen och hämta den där. Anledningen är att de flesta brevinkast i sex fastigheter inom samma bostadsrättsförening är tröga. Posten anser att detta är ett arbetsmiljöproblem för brevbärarna och vill att föreningen sätter upp fastighetsboxar. Men det vill inte föreningens styrelse.

Annons

– Det är inget fel på brevinkasten. De har suttit där sedan 60-talet och har alltid fungerat, säger ordförande i styrelsen, Lars Nilsson.

Han anser att fastighetsboxar ställer till det för de många äldre som bor i husen. Boxarna ska sitta på bottenvåningen och tvingar därför de boende att gå i trapporna för att hämta sin post. Dessutom kostar det 100 000 kronor att sätta upp boxar till alla hushåll.

– Men pengarna spelar mindre roll. Jag tycker inte att de äldre ska behöva gå i trapporna för att hämta posten. Brevinkasten fungerar utmärkt, menar han.

Men åtminstone en medlem i föreningen håller inte med honom:

– Jag tycker man ska lyssna på oss som bor här. Det är klart att jag helst vill ha min post i mitt brevinkast. Men jag vill ju inte behöva åka till postterminalen varje dag. Då vill jag hellre att vi har fastighetsboxar, säger kvinnan som bor i ett av husen.

Lars Nilsson pekar på postlagstiftningen som menar att posten måste delas ut, även i fastigheter där fastighetsboxar inte finns. Men posten menar istället att arbetsmiljölagen ger tillstånd till utdelningsstopp om arbetsmiljön är skadlig för brevbärarna.

– Vi får inte kräva att fastighetsboxar sätts upp. Men vi har rätt att dra in utdelningen om brevinkasten är för tröga, säger Göran Blüsher, distriktschef på Posten i Södra Skåne.

Diskussionen mellan bostadsrättsstyrelsen och Posten har pågått i ett och ett halvt år.

– Vi kräver inte att man ska införa fastighetsboxar men att man ser till att brevinkasten fungerar. Vi vill att föreningen ska lämna in en åtgärdsplan, säger Lars Tjäder, kontaktperson för Citymail och Posten i frågor som rör fastighetsboxar.

Han påpekar att de boende som sätter upp en postlåda på dörren eller bredvid kommer att få sin post utdelad som vanligt. Lars Tjäder hoppas att Posten och bostadsrättsföreningen hittar en lösning så att utdelningsstoppet inte sker. Styrelseordförande Lars Nilsson har inget emot att nya brevlådor sätts upp - men tänker inte göra det själv.

Annons

– De är ju inte så estetiskt tilltalande. Men vill Posten sätta upp dem och stå för det så är det okej. Men vi tänker inte göra det.

– Jag har varit i kontakt med Näringslivsdepartementet och de är tydliga med att vi inte ska göra någonting. Det är postlagen som gäller, säger han.

Men om majoriteten av medlemmarna vill investera i fastighetsboxar?

– Det där är en senare fråga. Det är klart att det är medlemmarna som bestämmer.

INTERNAL INTERNAL
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons