Annons

De mår så mycket bättre

Hoppet lever. Det var budskapet på Trelleborgs församlingshem på tisdagskvällen när människor berättade hur de lyckats ta sig tillbaka till ett bättre liv från en psykisk sjukdom.
Trelleborg • Publicerad 8 oktober 2013
Ann-Charlotte Björklund från Riksförbundet social och mental hälsa (RSMH) var en av dem som spred kunskap om psykisk ohälsa i Trelleborg på tisdagen.
Ann-Charlotte Björklund från Riksförbundet social och mental hälsa (RSMH) var en av dem som spred kunskap om psykisk ohälsa i Trelleborg på tisdagen.Foto: Tomas Nyberg

- Det är projektet Värdefullt i samarbete med (H)järnkoll som arrangerar den här psykiatridagen med en manifestation på Rådhustorget och en seminariekväll, berättar Fredrik Thyberg, inflytandekoordinator på Vuxenpsykiatrin i Trelleborg.

Fredrik Thyberg menar att man inom psykiatrin allt mer insett hur viktiga patienternas egna erfarenheter är och att personalen vill få kunskap om hur man kan återhämta sig.

Annons

- Därför är en sådan här kväll betydelsefull, säger han, där människor berättar om hur de lyckats ta sig tillbaka till ett bra liv från psykisk sjukdom.

Församlingshemmet var också fullsatt med intresserade när kvällen drog igång vid halv femtiden, efter en stunds fika.

Ann-Charlotte Björklund från Riksförbundet social och mental hälsa (RSMH) i Malmö var en av deltagarna i Trelleborg.

- Tidigare fanns det en avdelning här i Trelleborg också, säger hon. Men i Malmö är vi mycket aktiva nu.

Hon är även en av (H)järnkolls ambassadörer, som åker runt och berättar om sina erfarenheter av psykiatrin.

- (H)järnkoll är ett regeringsuppdrag. Vi är 300 ambassadörer, säger hon.

Bakom arrangemanget i Trelleborg stod även Psykiatri Skåne, Trelleborgs, Svedalas och Vellinges kommuner, Samordningsförbundet Trelleborg, Arbetsföremedlingen samt Försäkringskassan.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons