Annons

"De kan jobba när de vill. Och de jobbar som fasen"

Skandinavisk heminredning, pyssel och smink – allt packas på häktet i Trelleborg och går ut till vanliga konsumenter. Och snabbt går det. De häktade har under årets första tio månader dragit in dubbelt så mycket pengar som Kriminalvården räknat med.
Trelleborg • Publicerad 20 november 2009
Foto: 
Produktionsledaren Lars Mårtensson i arbetslokalen som nu används som lagerlokal. Här står kartonger med vaddkulor och hyllbeslag till Stringbokhyllor.
Produktionsledaren Lars Mårtensson i arbetslokalen som nu används som lagerlokal. Här står kartonger med vaddkulor och hyllbeslag till Stringbokhyllor.Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. Wojtek Zajaczkowski har suttit häktad i tre veckor. Han visar upp häktescellen som är omgjord till arbetslokal. De två senaste dagarna har han packat vaddkulor i en påse. De ska vidare till häktet i Trelleborgs största kund Panduro hobby.

– 500 påsar om dagen, säger Wojtek och tar upp den mängd vaddkulor det ska vara, stoppar dem i en plastpåse och förseglar den.

Annons

Utan arbetet hade han bara suttit i sin cell och gjort ingenting.

– Här i Trelleborg är det jättemånga som är intresserade av att arbeta. Det är för att de tjänar pengar så att de kan handla telefonkort, cigaretter och annat de vill ha i kiosken, säger häktets produktionsledare Lars Mårtensson.

Han visar runt i arbetslokalen som blivit lagerlokal. Trelleborgshäktet har senaste tiden mestadels fått ta emot personer som har restriktioner. Det betyder att de inte får ha kontakt med andra intagna och inte se på tv, lyssna radio eller läsa tidningar. Eller arbeta tillsammans. Därför jobbar de flesta i sina celler. För produktionen är det ingen nackdel.

– Förr när vi kunde ta ut de intagna satt de mest och snackade. Nu arbetar de. Och i och med Krimprod så har vi ett krav på att vara mer lönsamma. Vi ska täcka 50 procent av våra kostnader.

Och det gör häktet i Trelleborg. Den ekonomiska rapporten för de första tio månaderna visar intäkter på 580 000 kronor, 330 000 mer än budgeterat. Enligt Lars Mårtensson gör häktet ett nollresultat.

– Det här är ett av få ställen som går bra. I och med lågkonjunkturen så brukar Kriminalvården vara de första som tappar. Här har det varit tvärtom, säger Lars Mårtensson.

Med 23 timmar om dygnet i cellen finns det tid till arbete för de intagna.

– De kan jobba när de vill. Och de jobbar som fasen. Men allt är frivilligt, säger Lars Mårtensson.

Han visar upp hyllan med arbetsprover inne på kontoret. Där samsas läppstift och nagellack med flasklock och utskick från SJ och Ikea. De 70 000 Ikeakataloger som i höstas gick ut till kunder var paketerade av de häktade.

– Här har vi bara ackordslön. Vi snackar inte stor business, utan ören för varje del de tillverkar, säger Lars Mårtensson.

Annons

Wojtek Zajaczkowski ber kriminalvårdaren att få stanna kvar i arbetscellen. Och så vill han ha ett telefonkort.

– Nu? frågar kriminalvårdaren.

– Nu eller senare.

– Okej, du kan vara här först och ringa senare.

Wojtek Zajaczkowski masserar sina händer och sträcker ut fingrarna innan celldörren stängs om honom.

Lucas Dietrichson
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons