Annons

De hjälper svårt coviddrabbade tillbaka

Trelleborgs lasarett är utsett till ett regionalt rehabsjukhus för svårt covid-drabbade. Hittills har fem personer kommit hit efter många veckor av intensivvård. Och de har knappt varit i skick att ens kunna stå på benen.
Trelleborg • Publicerad 30 augusti 2020
Sjukgymnast Annika Welin, sjukgymnast Joakim Svensson, arbetsterapeut Josefin Nicander och överläkare Klas Gränsbo är några av de som ingår i teamet kring covid-rehabpatienterna.
Sjukgymnast Annika Welin, sjukgymnast Joakim Svensson, arbetsterapeut Josefin Nicander och överläkare Klas Gränsbo är några av de som ingår i teamet kring covid-rehabpatienterna.Foto: Jenny Isaksson

Tidigt i våras ställde Trelleborgs lasarett om sin verksamhet och skapade en helt ny avdelning för att kunna ta emot både misstänkta och bekräftade fall av covid-19. I början av sommaren utsågs Trelleborg också till ett regionalt rehabsjukhus för dem som behövt intensivvård under lång tid på grund av covid-19. Hittills har patienterna tagits emot på den nya infektionsavdelningen.

– I princip har de kommit hit liggandes, konstaterar Klas Gränsbo som är avdelningens överläkare.

Annons

Han berättar att rehabpatienterna har vistats i genomsnitt två månader på intensivvårdsavdelningar innan de kommit till Trelleborg. De har dessutom legat nedsövda i respirator i många veckor.

Gemensamt för de patienter som hittills fått rehabilitering i Trelleborg är att de alla haft andra grundsjukdomar innan de drabbades av covid-19. Det har bland annat handlat om högt blodtryck, övervikt och diabetes. Det, tillsammans med bland annat neurologiska komplikationer av intensivvården, har gjort att vården av dem krävt många olika specialister.

– Det blir en utmaning medicinskt när man samtidigt ska ändra på exempelvis blodtrycks- och diabetesbehandling i allt detta. Men här finns en bra kombination av läkare inom invärtes medicin tillsammans med bland annat sjukgymnaster och arbetsterapeuter som alla kan ha fokus på att patienterna ska komma igång, säger Klas Gränsbo.

Klas Gränsbo är överläkare på avdelning 9 där man vårdar patienter med covid-19 och rehabiliterar dem som drabbats svårt av sjukdomen.
Klas Gränsbo är överläkare på avdelning 9 där man vårdar patienter med covid-19 och rehabiliterar dem som drabbats svårt av sjukdomen.Foto: Tomas Nyberg

De tester som sjukgymnasterna hade tänkt i förväg att de skulle göra på covid-patienterna fick snabbt revideras och träningen fick i stället börja på en mycket lägre nivå.

– Ingen av dem hade klarat sex minuters gångträning när de kom hit. Vi har fina träningslokaler nära men vi har ofta fått köra dit dem i rullstol, konstaterar Joakim Svensson som normalt arbetar som sjukgymnast på lasarettets ortopedavdelning där han bland annat möter nya höft- och knäledspatienter på ”löpande band”.

”De är bland annat rädda för att bli sjuka igen.”
Annika Westin

Men sedan alla operationer på Trelleborgs lasarett ställdes in på grund av pandemin har han och kollegan Annika Westin fått möta en ny grupp patienter. De har hittills haft hand om ett par tre covid-rehabpatienter vardera. Och de vittnar bland annat om att några av dem haft svår ångest efter intensivvården.

– De hade med sig mardrömmar och ångest, det var något nytt för mig. Sedan är den enorma muskelsvagheten den andra biten. Vi visste inte riktigt vad vi hade att förvänta oss men jag tycker samtidigt att det har varit en ynnest att få ta hand om dessa patienter. Vi har även lärt oss väldigt mycket, säger Annika Westin som också märkt av en rädsla hos covid-patienter för att komma tillbaka till samhället igen.

– De är bland annat rädda för att bli sjuka igen, säger hon.

Arbetsterapeuten Josefin Nicander berättar att rehabpatienterna även fått träna på de allra enklaste vardagsfunktionerna, som att klä på sig och sköta sin hygien. Innan patienterna har åkt hem har de även fått träna på att laga mat i ett kök.

– Hjärntröttheten som många fått är svår att se på en avdelning. Den syns först när man står med livets utmaningar därhemma, konstaterar Josefin Nicander.

Annons

Under vårdtiden har flera av patienterna också tappat åtskilliga kilon i vikt. För några har det nästan blivit en chock att titta i en spegel.

– De har behövt att vänja sig vid att se sig själva igen, konstaterar Annika Westin.

”Det här med droppfot är nog det största enskilda problemet. Det är väldigt besvärande.”
Joakim Svensson

Josefin Nicander menar att patienterna även uttryckt att de känt en stor tacksamhet över att vara vid liv och ser sjukdomstiden som något av en nystart.

Två av hittills fem patienter har drabbats av så kallad droppfot på grund av neurologiska komplikationer i samband med intensivvården. Det innebär att man inte kan vinkla foten uppåt och får svårt att gå. Joakim Svensson säger att han inte kunnat ge dem något löfte om att någonsin bli bra igen.

– Det här med droppfot är nog det största enskilda problemet. Det är väldigt besvärande, säger han.

Sjukgymnast Annika Welin, sjukgymnast Joakim Svensson, arbetsterapeut Josefin Nicander och överläkare Klas Gränsbo arbetar alla med de covidpatienter som kommer till Trelleborgs lasarett för rehabilitering.
Sjukgymnast Annika Welin, sjukgymnast Joakim Svensson, arbetsterapeut Josefin Nicander och överläkare Klas Gränsbo arbetar alla med de covidpatienter som kommer till Trelleborgs lasarett för rehabilitering.Foto: Jenny Isaksson

Efter ungefär två veckors rehabilitering i Trelleborg har patienterna fått åka hem till bostaden. Men det innebär inte att de är friska och återställda, långt ifrån.

– Det är viktigt att man vet att det finns en etablerad kontakt för vidare rehabilitering innan en patient får åka hem. Det är nytt för primärvården också så det finns en osäkerhet kring hur dessa patienter ska hanteras, säger Klas Gränsbo.

För tillfället har man varken några rehabpatienter eller konstaterade fall av covid-19 på Trelleborgs lasarett. Men beredskapen finns där om behovet skulle öka igen.

– Vi får vara mentalt förberedda på att ta emot fler. Vi går emot en osäker höst, säger Klas Gränsbo.

Planen är att avdelning 9 ska avvecklas och att covid-rehabpatienterna ska hänvisas till lasarettets neurologavdelning i stället. Samtidigt måste den övriga verksamheten på sjukhuset anpassas för att kunna ta hand om misstänkta fall av covid-19. Något som hade underlättat mycket är om tiden för att få svar på ett covid-prov blir kortare.

Annons

– Att vi skulle få en egen isoleringsenhet är väl allas dröm. Men om vi bara får snabbare tester så kanske de patienter som är smittade kan åka direkt från akuten till en covid-enhet på ett annat sjukhus i stället, säger Klas Gränsbo.

Alla kollegorna är överens om att våren och sommaren inneburit att man fått en helt ny sammanhållning på Trelleborgs lasarett och samtidigt insett styrkan i att vara ett litet sjukhus med många olika funktioner men samtidigt närhet till varandra.

Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons