Annons

De har tröttnat på skadegörelse och bilinbrott

Inbrott, stöld och skadegörelse. Så ser situationen ut i garaget på Järnvägsgatan, berättar de boende som nu efterlyser insatser för bättre säkerhet från hyresvärden Akelius.
Trelleborg • Publicerad 29 september 2009
Foto: Tomas Nyberg
Foto: Tomas Nyberg
Foto: Tomas Nyberg
Claes Nilsson, Bengt Hansson och Isabella Kocoska har tröttnat på skadegörelsen.Foto: Tomas Nyberg
Enbart i avskräckande syfte.Foto: Tomas Nyberg

TRELLEBORG. – Jag har haft tre inbrott i min bil, fjärde gången stal de den och den hittades totalkvaddad i Malmö, berättar Bengt Hansson, som bott i huset på Järnvägsgatan i 15 års tid.

Bilen, en Mazda, var hans ögonsten – "som mitt barn" säger han. Nästa bil han skaffade sig blev en billig Golf. För i garaget på Järnvägsgatan vågar han inte längre parkera en värdefull bil.

Annons

Han pekar på dörrarna till nödutgångarna, som ofta inte går i lås som de ska, utan står öppna så att vem som helst kan komma ner i garaget. Nu vill han och flera andra boende i huset ha övervakningskameror i garaget.

Isabella Kocoska har fått bilen förstörd tre gånger under de nästan fem år som hon bott här. Bland annat har någon krossat rutorna och sprutat in brandsläckarskum i bilen. Efter den senaste gången, för tre veckor sedan, fick hon och hennes man nog och nu har de sagt upp sin lägenhet och ska flytta.

Den här gången hade tjuvarna strippat bilen på både framlyktor och grill, och krossat sidorutorna. Men från hyresvärden Akelius som ansvarar för garaget får hon svaret att eftersom hon kör en attraktiv bil borde hon inte ha den i ett flerbilsgarage.

– Men jag betalar ju för att kunna ha bilen här, säger Isabella Kocoska och tillägger att de efter varje skadegörelse får en självriskkostnad på 1 500 kronor för försäkringen.

Själva garageplatsen kostar 400 kronor i månaden.

– Men för 400 kronor borde man väl slippa nattvandra själv, säger Claes Nilsson, som berättar att han själv tittar till garaget i alla fall två gånger per dygn.

Vid några ingångar till garaget sitter skyltar om att garaget är video- och tv-övervakat. Men skyltarna sitter bara uppe i avskräckande syfte, här finns egentligen inga kameror.

Och Claes Nilsson, Isabella Kocoska och Bengt Hansson som upprepade gånger framfört sina önskemål om kameror till hyresvärden, har ännu inte fått gensvar.

– De säger bara att det inte ingår i deras budget i år, jag är så trött på deras nonchalanta bemötande nu, säger Isabella Kocoska.

– De borde ha den videoövervakning som de skyltar om, och även sköta det här med dörrarna som inte går i lås, tillägger Bengt Hansson.

Lucas Dietrichson
Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons