Annons

De gör motståndarna matta

När man spelar schack måste man vara smart och ha tålamod. Det vet ett gäng fjärdeklassare i Anderslöv. I helgen är de i Lund för att vara med i regionfinalen i Schackfyran.
Trelleborg • Publicerad 14 april 2013
Schack matt! Herman Persson, Rasmus Billgren, Albin De Koster, Melker Ekberg, My Carsbrant och Elin Carlsson är några av de fyror som ska försvara Anderslövs färger i Schackfyran.
Schack matt! Herman Persson, Rasmus Billgren, Albin De Koster, Melker Ekberg, My Carsbrant och Elin Carlsson är några av de fyror som ska försvara Anderslövs färger i Schackfyran.Foto: Tomas Nyberg

– Det roligaste med schack är att slå ut den andres pjäser, säger Rasmus Billgren och de andra håller med.

Men är inte det lite taskigt?

Annons

– Nej, det är ju det spelet går ut på, säger klasskompisen My Carsbrant.

Inför regionfinalen har de fjärdeklassare som vill vara med tränat flitigt. Mammor, pappor och kompisar har fått agera sparringpartners den senaste tiden. Klasserna har även haft besök av en representant för tävlingen som gett tips om bra drag och strategier. Att schack är bra träning verkar de flesta vara överens om.

– Det tränar barnen i logiskt tänkande och att tänka flera steg i förväg. Därför kan jag tycka att det är synd att inte fler vill vara med, säger Katarina Jönsson, lärare i klass 4A.

Förutom eleverna från Anderslöv åker även fjärdeklassare från Pilevallskolan, Kattebäckskolan och Serresjöskolan till Lund för att göra sina motståndare matta. I år har det inte varit några uttagningar, utan alla klasser som vill får vara med och tävla i regionfinalen.

Martin Falkenby
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons