Annons

De fortsätter att styra kommunen

Moderaterna ger bort en plats i kommunstyrelsen nästa mandatperiod. Men lägger beslag på ordförandeposterna i de allra flesta nämnderna.
Trelleborg • Publicerad 15 november 2010
Ulf Bingsgård (M), Love Nilsson (MP), Patrik Holmberg (C), Tina Järvenpää (FP) och Åke Svensson (KD) har skissat upp samarbetet nästa mandatperiod. Men det har inte varit smärtfritt.
Ulf Bingsgård (M), Love Nilsson (MP), Patrik Holmberg (C), Tina Järvenpää (FP) och Åke Svensson (KD) har skissat upp samarbetet nästa mandatperiod. Men det har inte varit smärtfritt.Foto: 

– Det har varit ett givande och tagande, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

För att de övriga partierna i alliansen, Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet, skulle få platser i den nya kommunstyrelsen var Moderaterna tvungna att släppa en. Efter nyår har de tre platser i kommunstyrelsen istället för fyra som valresultatet egentligen motiverar.

Annons

– För oss är det viktigare att vi kan styra Trelleborg med de andra partierna i alliansen än att vi lägger beslag på de platser vi kan. Det är viktigare att vi får ihop helheten, säger Ulf Bingsgård.

Moderaterna tar istället förarsätet i de två stornämnder som planeras efter nyår. Marianne Ohrlander (M) föreslås bli ny ordförande i socialnämnden, som är en sammanslagning av vård- och omsorgsnämnden och delar av individ- och familjeomsorgsnämnden. Och som TA tidigare berättat blir det Lars Mikkelä (M) som rattar den nya bildningsnämnden, en sammanslagning av skolnämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

Antalet poster i kommunstyrelsen ökar från 12 till 14, vilket innebär att Sverigedemokraterna får två platser framöver istället för en, trots att man inte ökade sina mandat i fullmäktige. Men det ska inte tolkas som att man ger Sverigedemokraterna ökat inflytande, menar Ulf Bingsgård.

– Sverigedemokraterna tar de två platserna helt av egen kraft.

Anna Thulin
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons