Annons

De förlorar jobbet om trädgårdsavfall sköts privat

Just nu pågår inom kommunen diskussioner om att lägga ut hanteringen av trädgårdsavfall på entreprenad. Från tekniska förvaltningen ges motstridiga besked om vad som pågår. Två anställda riskerar att förlora sina jobb och undrar vad som händer.
Trelleborg • Publicerad 31 augusti 2008
Kenneth Askelin och Mattias Askelin har i dag hand om trädgårdsavfallet i kommunen. Men från och med årsskiftet ska det läggas ut på entreprenad. Bild: Claes Nyberg
Kenneth Askelin och Mattias Askelin har i dag hand om trädgårdsavfallet i kommunen. Men från och med årsskiftet ska det läggas ut på entreprenad. Bild: Claes NybergFoto: 

Kenneth Askelin är områdesansvarig för trädgårdsavfall och den enda fast anställda. Mattias Askelin har de senaste åren varit säsongsanställd ungefär 40 veckor om året. Båda två kommer förlora jobbet om verksamheten läggs ut på entreprenad.

Men ännu är det inte klart om verksamheten kommer privatiseras. Martin Nilsson, teknisk chef på tekniska förvaltningen, säger först till TA att allting är klart och att verksamheten inte kommer att vara i kommunal regi från och med 1 januari 2009.

Annons

- Det har tekniska nämndens presidie beslutat, säger han då och menar att det handlar om en så liten förändring inom förvaltningen att övriga politiker inte behöver rösta om saken. På tekniska nämndens sammanträde samma dag ändrar han sig, och tar upp frågan om privatisering med hela nämnden. Dagen efter säger han till TA:

- Den politiska världen är föränderlig. Det jag sa i går gäller inte, jag var inte tillräckligt insatt helt enkelt.

Nu ska förvaltningen i stället utreda de olika anbud som redan tagits in för att sedan presentera dessa för nämnden, som i sin tur ska besluta i frågan senast i oktober.

Kenneth Askelin är arg på det sätt ärendet har hanterats på.

- Jag fick höra på ett möte i förra veckan att det är klart att det ska läggas ut på entreprenad. Men ingen har informerat mig tidigare, jag har bara hört det ryktesvägen.

När Kenneth Askelin ifrågasatte detta hos bekanta som är politiker i tekniska nämnden blev han lugnad med att inget var beslutat ännu.

- Men vart har demokratin i tekniska nämnden tagit vägen? Det känns som att de håller på med någon sorts smygprivatisering. Sedan han blev områdesansvarig 2003 har han lagt ned all sin energi på att få avfallshanteringen att fungera. Antalet hushåll med tunna för trädgårdsavfall har sedan dess ökat från 500 till drygt 2 800 stycken.

- Därför känns det bittert och oroligt. Jag vet ju inte hur det går för mig om det läggs ut på entreprenad.

Martin Nilsson menar att intentionen är att höstens omröstning ska leda till att verksamheten privatiseras från och med årskiftet. Han berättar att det redan pågår diskussioner med facket och personalavdelningen angående de två anställda.

- Vi tittar på eventuella lediga jobb främst inom renhållningen, men också på hela förvaltningen.

Annons

Det lugnar inte Kenneth Askelin.

- Nej, jag kommer ju att gå runt resten av säsongen och oroa mig. Vad är det för arbetsmiljö, och livskvalitet?

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons