Annons

De förbereder den stora bokfesten

Travarna av böcker visar vad som är på gång. Nästa vecka öppnar bokrean i Kulturhuset i Trelleborg - för 25:e gången.
Trelleborg • Publicerad 15 februari 2005
Prismärkning görs av TobiasNyström.
Prismärkning görs av TobiasNyström.Foto: 
Bengt-Inge Persson är en av försäljarna på årets bokrea. Han har kånkat på mängder av litteratur under de senaste dagarna. BILD: TOMAS NYBERG
Bengt-Inge Persson är en av försäljarna på årets bokrea. Han har kånkat på mängder av litteratur under de senaste dagarna. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Tusentals volymer ligger staplade i högar och flera av volymerna står redan på plats i hyllorna. Böcker om krukväxter, dukning, matlagning och om andra världskrigets slutskede. De mest bästsäljande böckerna blandas med diktsamlingar för verkliga finsmakare. Allt mellan himmel och jord finns mellan de hårda pärmarna.

– Vi försöker ha en så stor spännvidd som möjligt, berättar Anders Löfberg, chef på Söderslätts bok och papper.

Annons

Tillsammans med sina medarbetare har han ställt i ordning årets bokrea, som inleds vid midnatt natten till tisdag nästa vecka. Sedan fortsätter den i tre veckor. – Utmaningen ligger i att försöka hålla rean vid liv så länge som möjligt. I bokbranschen har det varit svårt att skapa intresse för den i flera veckor. Oftast dör det ut efter några dagar, säger han.

Pingstkyrkans gamla gudsstjänstlokal på Valldammsgatan har varit en katedral för litteratur sedan 1981.

Det var 1980 som Anders Löfbergs föräldrar, Inga-Lisa och John-Olof , köpte fastigheten för att skapa ett kulturhus i lokalen stället.

Anders Löfberg övertog Söderslätts bok och paper 1995. Allt sedan dess har han även ansvarat för bokrean.

Cirka 3 000 volymer ligger redan utlagda i den stora samlingssalen. Ungefär 1 000 av dessa är reaböcker. Resten är hämtade från bokhandelns gömmor och har lagrats i åratal, dels för att säljas på rean, och dels sparas till Mikaeli marknad. – I år är det fler fackböcker än tidigare. Efterfrågan av alltifrån matlagningsböcker till inredningslitteratur har ökat undan för undan under de senaste åren, säger Anders Löfberg.

Prismärkning och sortering i bokstavsordning har varit den huvudsakliga sysslan under de senaste dagarnna. Nästan hela bokhandelns personal har hjälpt till för att få ordning på allt i tid. Under de första intensiva readagarna sker ytterligare förstärkning. Som mest är det tolv personer som jobbar där. – Mest puls blir de under första natten och de följande dagarna. Sedan brukar det lugna ned sig, säger Anders Löfberg.

Nu ska alla förhandsbeställningar läsas. Böckerna ska plockas ut och läggas på plats i påsar. Snart står de förväntansfulla bokköparna i kö.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons