Annons

De färgar hela världen

Man skulle kunna tro att adressen Gutenbergsgatan har ett samband med tillverkningen av tryckfärg som pågått på andra sidan tegelväggen i mer än 100 år. Men inne i fabriken är det tydligt att boktryckarkonstens fader inte har speciellt mycket gemensamt med Flint Group.
Trelleborg • Publicerad 23 april 2011
Foto: Claes Nyberg
Foto: Claes Nyberg
Foto: Claes Nyberg
Foto: Claes Nyberg

Företaget, som fortfarande kallas för G-man eller möjligen Akzo Nobel Inks på stan, tillverkar mycket riktigt tryckfärg. Men det handlar inte om färg till böcker, utan tidnings- och reklamtryck samt färg till produktetiketter. Färgerna från Trelleborg finns på etiketter i hela världen och i tidningar i hela Norden.

De senaste 15 åren har framställningen av etikettfärg, eller narrow web som avdelningen egentligen heter, blivit mer och mer omfattande. Medan tidningstryckerierna bara får grundfärgerna och svart i sina leveranser kan de som ska trycka upp etiketter fråga efter vilken färg som helst.

Annons

– Du kan i princip hitta ett papper på gatan, plocka upp det och säga att den här färgen vill jag ha. Så får vi blanda och skapa den färgen, berättar Peter Kjellberg som är produktionsansvarig på narrow web.

På tidningssidan är det svårt att konkurrera med kvalitet på färgen, eftersom de allra flesta tidningar hamnar i pappersåtervinningen efter bara några timmar. När det gäller etiketter har kvaliteten däremot större betydelse.

– Färgen på till exempel en schampoflaska ska ju hålla för att bli blöt, torr och blöt igen under kanske tre veckor, säger Peter Kjellberg.

Produktionen på Flint Group pågår måndag till fredag, dygnet runt i treskift. Även om expansionen de senaste åren varit störst på narrow web har det hänt en hel del även på tidningsavdelningen också. Den som besökte fabriken och tittade på hur tidningsfärgen produceras för något decennium sedan skulle knappast känna sig idag. Då mättes färgpigmenten upp för hand, idag syns färgen i princip inte förrän den fylls på i tankarna som sedan skickas vidare till tryckerierna.

– Fernissan och pigmentet blandas inuti en mixingtank. Det är här det blir färg, kan man säga, säger Håkan Karlsson som är ansvarig för tidningsavdelningen.

Medan färgen som skickas till tidningstryckerierna levereras i stora tankbilar på 30 ton skickas etikettfärgen i betydligt mindre volymer, mestadels i femlitershinkar. Det kan låta lite, men då ska man veta att ett gram färg räcker till att täcka en kvadratmeter.

I anslutning till de två produktionshallarna finns testrummet, där all färg passerar innan den skickas iväg till underbolag i koncernen eller till kunder. Här testas bland annat klibbighet, torktid, nyans och konsistens.

– Om färgen skickas iväg utan att vara okej kommer kunden att skicka tillbaka den och det skulle kunna innebära reklamationer. Vi gör alltid minst två tester, allting ska stämma, säger Lars Karlsson som jobbar med kvalitetskontrollen.

Som en del av testerna finns också möjlighet att provtrycka på Flint Group, i en liten tryckpress. På sätt och vis finns kanske Johann Gutenbergs arv i kvarteret ändå – trots att 1500-talsuppfinnaren förmodligen aldrig besökte Trelleborg.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons