Annons

De boende har tröttnat

Översvämningar, avbrott i varmvattnet, trasiga golv och mögel. Boende på Hantverkaregatan 8 är besvikna och trötta på hyresvärden Sydfastigheter.
Trelleborg • Publicerad 27 augusti 2008
Möglet växer till sig i familjen Adiguzels badrum.
Möglet växer till sig i familjen Adiguzels badrum.Foto: 
Abir Ciftci visar upp i torkrummet där fläktarna slutat att fungera. Hyresvärden har satt in en liten fläkt i det ena hörnet som är långt ifrån tillräcklig för att få kläderna torra. Bild: Tomas Nyberg
Abir Ciftci visar upp i torkrummet där fläktarna slutat att fungera. Hyresvärden har satt in en liten fläkt i det ena hörnet som är långt ifrån tillräcklig för att få kläderna torra. Bild: Tomas NybergFoto: 

TA har besökt huset och mött uppgivna hyresgäster som känner sig tvingade att flytta. - Min dotter har astma så det är klart att man är orolig, säger Fatma Adiguzel, en av hyresgästerna.

Hon visar upp mögelfläckarna i sin familjs badrum.

Annons

Möglet har spritt sig och finns även i dotterns sovrum, berättar hon.

Några lägenheter bort bor Abir Ciftci. Hon, hennes man och två barn flyttade hit för tre år sedan. I dag letar de ny lägenhet eftersom de har fått nog.

- Man orkar inte längre. Hyresvärden bryr sig inte om problemen. Men det är verkligen inte enkelt att hitta en annan lägenhet i Trelleborg, säger hon.

Abir Ciftci vittnar om varmvatten som med jämna mellanrum slutar att fungera. Senast nu i helgen.

- Till slut har vi fått koka upp vatten på spisen så att vi kan tvätta oss. Men det känns hårt att betala hyra för det här, säger hon. Hennes granne Lars Nilsson är även han besviken och letar nytt boende.

- Titta bara på golven. Det är hål överallt i dem. Och det är rost i mitt badkar. Men när jag hör av mig till värden så får jag bara till svars att om jag inte trivs kan jag flytta. Det är knepigt, säger han.

Källaren drabbas med jämna mellanrum av översvämningar, enligt hyresgäster TA pratat med. Och torkrummet i tvättstugan har slutat att fungera.

- Jag blev tvungen att ta ned min egen fläkt hit. Men det hjälpte inte särskilt mycket, säger Abir Ciftci. Men Sydfastigheters ägare Lennart Engholm vill inte kännas vid problemen. Enligt honom har exempelvis varmvattnet bara slutat att fungera en enda gång. Att det skulle finnas problem med mögel stämmer inte, menar han och Engholm tycker inte att det finns några andra brister i fastigheten som är anmärkningsvärda.

- Men det är ett gammalt hus, inflikar han. Enligt Hyresgästföreningen har ett tiotal klagomål inkommit till dem under senare år som handlar om brister i fastigheten på Hantverkaregatan 8.

Marie Grönquist, förhandlare vid föreningen, som ofta arbetar i Trelleborg, säger så här om sina erfarenheter:

- Det finns bättre och sämre hyresvärdar helt enkelt. Jag skulle inte vilja säga att Sydfastigheter hör till dem bättre.

Ola Isaksson0410 -545 63 ola.isaksson@trelleborgsallehanda.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons