Annons

De blir volontärer i Tanzania

Sophie Ericsson, Maria Magnusson och Viktoria Persson tog studenten från omvårdnadsprogrammet i våras. I oktober åker de till Tanzania för att under två månader jobba som volontärer vid ett barnhem i miljonstaden Mbeya.
Trelleborg • Publicerad 4 september 2009
Foto: 
Foto: 
Viktoria Persson, Sophie Ericsson och Maria Magnusson ska tillbringa två månader på ett barnhem i Tanzania.
Viktoria Persson, Sophie Ericsson och Maria Magnusson ska tillbringa två månader på ett barnhem i Tanzania.Foto: 

TRELLEBORG. Ingen av de tre trelleborgstjejerna har satt sin fot i Afrika tidigare eller ens varit utomlands utan sina föräldrar. Det går inte att ta miste på att de är fulla av förväntan inför sitt kommande äventyr.

– Det här är en sådan grej som man kanske bara är med om en gång i livet, säger Sophie

Annons

– Jag tror att det kommer bli en erfarenhet man aldrig glömmer. Och något som är bra att skriva på sitt CV när man söker jobb, säger Viktoria.

Det var Maria som lyckades övertala de andra om att resan skulle gå till ett afrikanskt land. Att det blev just Tanzania beror på att det var här det fanns lediga platser. Sophie berättar att hon hade rest själv om hennes kamrater dragit sig ut. Det hade de två andra aldrig gjort.

– Det känns skönt att ha varandra som en trygghet och någon att prata med när man kanske inte kommer att ha kontakt med sin familj på två månader, säger Maria.

Större delen av tiden i Tanzania kommer att gå åt till att arbeta med föräldralösa och sjuka barn på barnhemmet där tjejerna bland annat ska hjälpa till med läxläsning. De kommer att bo hemma hos lokala familjer. I resan ingår även ett par dagars safari i någon av landets nationalparker.

Vad kommer ni att sakna mest med Sverige när ni är borta?

– Maten, svarar Viktoria snabbt.

– Sängen och hygienen. De har sagt att vi inte ska ha höga förväntningar på sådant. Vi kommer säkert att få ersätta duschen med en hink kallt vatten, säger Maria.

Trots att de kommer att arbeta mycket blir det inte någon billig resa eftersom volontärarbete är oavlönat. 30 - 40 000 kronor per person får tjejerna betala. Av det går 12 000 till barnhemmet, familjen de ska bo hos och volontärorganisationen. Resten är flygbiljetter, vaccination och försäkringar.

Finansieringen har de till största delen ordnat med själva genom att arbeta på kvällar och under loven.

Johan Silfversten Bergman
Tobias Svensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons