Annons

De bjuder på en sjukt läskig thriller

I två år har Max och Marcus jobbat med kortfilmen "Drömmaren", en absurd, surrealistisk thriller med övernaturliga inslag. På söndag är det världspremiär i Skurup men drömmen är att nå en bredare publik.
Trelleborg • Publicerad 1 augusti 2006
Max Tellving och Marcus Ljunggren har jobbat med sin kortfilm "Drömmaren" under två år. I huvudrollen syns Linus Nilsson som tidigare spelat med Rolf Lassgård i filmen Cappricciosa. Bild: Mårten Svemark
Max Tellving och Marcus Ljunggren har jobbat med sin kortfilm "Drömmaren" under två år. I huvudrollen syns Linus Nilsson som tidigare spelat med Rolf Lassgård i filmen Cappricciosa. Bild: Mårten SvemarkFoto: 

Marcus Ljunggren och Max Tellving från Trelleborg började med sitt filmprojekt på Sundsgymnasiets medieprogram. Nu lägger de sista handen vid kortfilmen "Drömmaren".

– Just nu håller vi på med färgkorrigeringen. En stor del av arbetet som är kvar är att lägga på musiken. Det ska vi börja med imorgon, säger Max Tellving som ändå är säker på att de kommer att hinna klart till på premiären på söndag.

Annons

Från början var filmen killarnas projektarbete på medieprogrammet. De började spåna manusidéer för två år sedan, projektet växte och till slut började handlingen i "Drömmaren" utkristallisera sig.

– Den handlar om en kille som har märkliga drömmar som han tror har verklighetsanknytning, säger Marcus Ljunggren och Max fyller i:

– Till slut börjar han få svårt att skilja mellan dröm och verklighet. Han börjar agera efter sina drömmar. Som huvudrollsinnehavare har killarna lyckats få Linus Nilsson som bland annat synts tillsammans med Rolf Lassgård i Reza Baghers film Capricciosa. Men "Drömmaren" är ingen vanlig film, enligt Max Tellving och Marcus Ljunggren.

– Det ska vara en film som man vill se flera gånger för att upptäcka nya saker. Handlingen är öppen för tolkning och mycket är dolt, säger Marcus Ljunggren.

– Man kan säga att allt är ett mysterium, både för huvudrollsinnehavaren och för publiken, säger Max Tellving som nämner filmerna Donnie Darko och Mullholland Drive som inspirationskällor.

Marcus ska plugga filmlinjen i Skurup till hösten. Max ska läsa filmvetenskap i Lund. Han tycker att det finns en del att önska när det gäller svensk film.

– Relationsdraman eller polisfilmer är nästan bara det som gäller i Sverige. Vi tycker att det känns kul att ha gjort något annorlunda genremässigt, fortsätter han.

Under de senaste två åren har de jobbat lite vid sidan av. Men att göra filmen har nästan varit som ett heltidsjobb. Allt ljud utom dialogen har de lagt på i efterhand. – Men det svåraste har nog varit att se till så att alla skådesspelare har kunnat sammanstråla, att få med sig all utrustning till inspelningen. Väl på plats var det nästan alltid något som krånglade, säger Marcus Ljunggren. Det är skönt att det snart är färdigt. Som om en sten har fallit från ens axlar. Vi vill verkligen tacka alla som ställt upp.

På söndag kommer killarnas släkt, vänner och de medverkande i filmen att kunna se den på vita duken för första gången. Killarna hoppas kunna visa den på olika filmfestivaler och på tv. Men "Drömmaren" är nog inget för känsliga typer.

– Den är sjukt läskig, säger Max Tellving.

Jessica Bloem Pettersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons