Annons

De är nyfikna på sin by

Några vill lära sig mer om sin hembygd, andra är nyfikna på vem som bodde i grannhuset. På måndagskvällen samlades en skara människor i Södra Åby för att följa med på hembygdsföreningens byavandring.
Trelleborg • Publicerad 10 maj 2010
Arne Norrman leder byavandringen i Södra Åby tillsammans med Sven Kristoffersson.
Arne Norrman leder byavandringen i Södra Åby tillsammans med Sven Kristoffersson.Foto: 

Arne Norrman tar täten när gruppen lämnar kyrkstugan. Det dröjer inte länge förrän han stannar upp och pekar med käppen på ett hus alldeles intill vägen.

– Där inne bodde Tjocke-Nils. Han brukade plockade fram en 25-öring och sedan fick vi grabbar slåss om den. Jag slogs mycket med Tom Jönsson från Smyge, men några pengar fick jag aldrig.

Annons

Södra Åbys hembygdsförening brukar arrangera byavandringar med ojämna mellanrum. Nu är det länge sedan de arrangerade en vandring och dagens rundtur är välbesökt. Ett 20-tal stannar upp och lyssnar när Sven Kristoffersson och Arne Norrman berättar om människorna som bodde i husen.

– Här jobbade jag som målarlärling, säger Sven Kristoffersson och fortsätter:

– I huset bredvid såldes dricka till den som var törstig. På den tiden gick spriten till kommunens fattigvård.

– Idag går den till bonusarna, konstaterar Tony Olofsson, vice ordförande i hembygdsföreningen, torrt.

Stina Mortensen
Katarina Höije
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons