De ansluter till utlandsstyrkan

Från och med december ska nya förbandet FS20 finnas på plats i Afghanistan. Trelleborgs Allehanda har talat med två trelleborgare som ska åka med.
Trelleborg • Publicerad 9 november 2010
Denise Zahn.
Denise Zahn.Foto: 
Björn Toth.
Björn Toth.Foto: 

Denise Zahn och Björn Toth är båda 28 år gamla. I december åker de iväg tillsammans med resten av FS20, för att ansluta till den svenska Afghanistanstyrkan. Denise Zahn åker för första gången, men Björn Toth är mer erfaren.

– Jag har gjort en mission tidigare, i Liberia 2006, så jag vet hur stor nytta den här typen av insatser kan göra, säger han.

Den senaste tidens händelser i Afghanistan, som bland annat kostat ytterligare en svensk soldat livet, har naturligtvis påverkat, men inte avskräckt dem.

– Det är mycket tråkigt det som har hänt, men vi är förberedda på att något sånt här ska hända, och vi är alla medvetna om riskerna. Det går inte att backa ur bara för att det börjar hetta till, säger Denise Zahn.

– Dessutom är man inte själv där. Jag har stort förtroende, både för kollegorna och för den utbildning vi fått, säger Björn Toth.

Båda är alltså överens om att den tre månader långa utbildningen gjort att de är förberedda för sin tjänstgöring. Träningen har innefattat alltifrån skytteövningar till stabsarbete och sjukvård.

Meningarna går dock isär vad gäller om de fått någon speciell utbildning i och med den ökade hotbilden.

– Befälen har varit väldigt ärliga och lagt korten på bordet, men det ingår alltid i utbildningen så någon speciell fokusering skulle jag inte säga att det varit, säger Denise Zahn.

Björn Toth är däremot av en annan uppfattning:

– Det har varit mycket fokus på vilken taktik fienden använder sig av, så att vi är väl förberedda på vad vi har att vänta oss när vi är på plats.

Målet med utlandstjänsten är detsamma för de båda. Att kunna göra skillnad för lokalbefolkningen men även att göra något som betyder något för de soldater som varit på plats.

Deras roller är olika, Björn Toth åker till Afghanistan som biträdande gruppchef. Denise Zahns befattning heter personalvårdsbefäl.

– Det innebär att jag finns med för framförallt krisledning och krisstöd. Men utöver det så ingår det att se till att vi bland annat firar jul och så. Att alla mår bra. Dessutom ska jag följa med ut på patrull, eftersom är ont om kvinnor på plats så behövs vi för att få kontakt med den delen av befolkningen.

INTERNAL INTERNAL
Niklas Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.