Annons

Datakrasch stängde Systembolaget

Ett fel i en uppdatering av virusprogrammet kraschade Systembolagets datasystem under natten. Butiken i Trelleborg öppnade först vid tvåtiden på eftermiddagen.
Trelleborg • Publicerad 22 april 2010
Yvonne Thörnrev fick göra annat än att stå i kassan igår när en datakrasch slog ut Systembolagets datorer.
Yvonne Thörnrev fick göra annat än att stå i kassan igår när en datakrasch slog ut Systembolagets datorer.Foto: 
Foto: 

En felaktig uppdatering av antivirusprogrammet McAfee kraschade hundratusentals datorer världen över. I Sverige drabbades Systembolaget hårt, med 27 butiker som inte kunde öppna på grund av problemet.

I Systemet-butiken på Algatan fick personalen sysselsätta sig med annat tills datasupporten fick ordning på de strulande datorerna.

Annons

– Vi märkte det direkt när vi kom på morgonen. Jag trodde att det skulle gå att ha en kassa öppen men det gick inte, säger Yvonne Thörnrev på Systembolaget i Trelleborg.

Kunderna möttes av en lapp på dörren som hänvisade till butikerna i Skurup, Svedala och Höllviken.

– Vi har tagit emot några telefonsamtal från kunder som undrat. Men det var inte någon jätteanstormning när vi öppnade igen, säger Yvonne Thörnrev.

En torsdag förmiddag strax före löning är som tur är ingen rusningstid på Systemet.

– Det hade varit värre om det var nästa torsdag eller fredag, före Valborg, säger Yvonne Thörnrev.

Systembolaget i Vellinge fick också hålla stängt på grund av datakraschen. I Malmö kunde den stora butiken i Hansakompaniet bara ha en kassa öppen.

Martin Strandberg
David Hylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons