Annons

Datainspektionen granskar vidare

I februari namngavs fyra elever som stängts av från undervisningen på kommunens hemsida. Nu går granskningen vidare.
Trelleborg • Publicerad 20 december 2009

TRELLEBORG. I somras inledde Datainspektionen en granskning av gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, och nu riktas blickarna även mot kommunledningskontoret. I en skrivelse till kommunen skriver Datainspektionen att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden uppgett att publiceringen beslutats av kommunledningskontoret. Därför vill Datainspektionen veta kommunledningskontorets inställning i frågan.

Ingrid Wall, informationschef på Trelleborgs kommun och ansvarig utgivare för informationen på hemsidan, säger att varje nämnd själv lägger ut sammanträdesprotokoll på nätet. Det var i ett sådant som uppgifter om de avstängda eleverna fanns.

Annons

– Varje förvaltning har sina egna redaktörer som lägger ut information, men som ansvarig utgivare har jag det yttersta ansvaret, säger Ingrid Wall.

Att kommunledningskontoret beslutat att publiceringen av namnen skulle ske stämmer inte, enligt Ingrid Wall. Tvärtom finns det en policy som säger att personuppgifter som kan vara känsliga ska tas bort från protokollen innan de läggs ut på hemsidan.

Det var Claes Henriksson, ordförande för Trelleborgs skolparti, som anmälde kommunen för brott mot personuppgiftslagen. Claes Henriksson menade att publiceringen var integritetskränkanden, och uppgifterna togs också senare bort från hemsidan.

Lars Hemzelius (FP), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, har vidgått att publiceringen varit olämplig.

Johan Silfversten Bergman
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons